Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 07 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Cum sunt remunerate orele suplimentare și ce drepturi au salariații?

ro

22 Nov, 2024 09:27 410 Marime text
Foto - freepik.com
  • Orele suplimentare pot fi compensate prin ore libere plătite în termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, timp în care salariatul primește salariul corespunzător orelor suplimentare prestate.
  • De asemenea, orele siuplimentare pot di compenaste Spor salarial, dacă acordarea orelor libere plătite nu este posibilă în termenul stabilit.
  • Sporul este negociat prin contractul colectiv sau individual de muncă, dar nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
 
Conform art. 120 din Codul Muncii, orice activitate prestată peste durata normală a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară. În mod obișnuit, durata normală a timpului de muncă pentru angajații cu normă întreagă este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, conform art. 112 din Codul Muncii. Pentru tinerii cu vârsta sub 18 ani, aceasta este redusă la 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.

De asemenea, durata maximă legală a timpului de muncă, inclusiv orele suplimentare, nu poate depăși 48 de ore pe săptămână (art. 114).
 
 Conform art. 122 și 123 din Codul Muncii, orele suplimentare pot fi compensate prin:
- Ore libere plătite în termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, timp în care salariatul primește salariul corespunzător orelor suplimentare prestate.
- Spor salarial, dacă acordarea orelor libere plătite nu este posibilă în termenul stabilit. Sporul este negociat prin contractul colectiv sau individual de muncă, dar nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Reguli speciale pentru repausul săptămânal și muncă în weekend

Potrivit art. 137, repausul săptămânal este de regulă acordat sâmbăta și duminica. În situații speciale, acesta poate fi programat în alte zile sau acumulat, dar nu poate depăși un interval continuu de 14 zile calendaristice fără repaus. Salariații aflați în astfel de situații au dreptul la:
Dublul compensațiilor pentru orele lucrate în zilele de repaus, conform art. 123 alin. (2).
În cazul lucrărilor urgente (art. 138), repausul poate fi suspendat, iar angajații au dreptul la compensații suplimentare, ce reprezintă cel puțin 150% din salariul de bază, scrie Legal Badger.


 
Sancțiuni pentru nerespectarea normelor privind orele suplimentare
Angajatorii care încalcă reglementările privind munca suplimentară riscă amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare salariat afectat (art. 260 alin. 1 lit. i).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Drepturile tale: Cum să procedezi în cazul pierderii cardului național de asigurări de sănătate

   
Drepturile tale:Diurnă externă 2024. Reglementări, condiții și proceduri
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii