Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:30 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi medici și două asistente, trimiși în judecată pentru luare de mită

ro

18 Feb, 2016 13:07 965 Marime text
 
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi, angajaţi ai Laboratorului de Sănătate Mintală Pitești, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, după cum urmează:
•           AZAMFIRE VALERIAN (aflat sub control judiciar) - 483 de acte materiale;
•           MORMAN ELI - 14 acte materiale;
•           STOICESCU ELEONORA  - 99 acte materiale;
•           CONSTANTINESCU CARMEN CRISTINA - 25 acte materiale;
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian și Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare sus-menţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menținerea în grad de invaliditate sau handicap, deși în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecțiunile respective. De asemenea, în unele situaţii, aceştia au eliberat rețete medicale unor pacienți sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind  necesare și pentru comisia de expertiză medicală.

Prin acordarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care, în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt.

În aceeași perioadă de timp, inculpatele Stoicescu Eleonora și Constantinescu Carmen, în calitate de asistente medicale în cadrul aceluiaşi laborator, au primit sume de bani (cca. 5 lei/pacient) sau alte produse de la pacienți cu ocazia menționării în registrul de consultații sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare.

Asistentele, potrivit atribuţiilor de serviciu, au în competenţă consemnarea în registrele de evidenţă a pacienţilor raportările către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătatea Argeş, printarea reţetelor etc., astfel încât ele intermediau relaţia pacient – medic, existând chiar situaţii când interveneau pe lângă medic pentru eliberarea unor astfel de documente, la cererea unor pacienţi care nu erau consultaţi în mod efectiv de către medici.

Cât priveşte sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpaţi, acestea erau remise fie direct, în mână, fie erau puse în carnetele de sănătate.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţi, după cum urmează: 81.665 lei, 11.985 euro, 4564 USD şi 10 lire sterline.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Argeş.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii