Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Experţi contabili trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

ro

03 Feb, 2015 16:07 2156 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
  
în stare de arest preventiv:
CERNEA (PINTEA) ILEANA ROXANA, expert financiar contabil, pentru săvârșirea infracțiunilor  de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual 
MUŞUROIU ELENA-VALENTINA, pentru săvârșirea infracțiunilor  de complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu 
 
în stare de libertate:
MACOVEI LIVIU, pentru săvârșirea infracțiunii  de complicitate la abuz în serviciu 
 
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanța de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006.
Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent aflându-se la Judecătoria Cluj Napoca, prima instanţă învestită cu judecarea cauzei.
Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Mușuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate.
Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.
     La data de 15 octombrie 2014, Cernea (Pintea) Ileana Roxana, în calitate de expert desemnat de către Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul menţionat, pentru efectuarea expertizei financiar-contabile, s-a înțeles cu Muşuroiu Elena Valentina, expert parte al unuia dintre inculpaţi, să îi permită acesteia din urmă să conceapă și să întocmească raportul de expertiză  fără a-l supune niciunei cenzuri și acceptând concluziile consemnate de către aceasta. Raportul, în care se statua inexistența vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanţă, fără a verifica realitatea afirmațiilor cuprinse în acest document,  încălcând principiul și totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în fața legii și interesul participanților la procesul penal și al statului în aflarea adevărului și respectarea legii.  În acest fel,  Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul  împiedicării sau îngreunării   tragerii sale  la răspundere penală, prin crearea unei situații apte se genereze pronunțarea unei soluții de achitare față de acesta. De asemenea,  a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratura Judecătoriei Cluj-Napoca, în data de 09.01.2015.
 
În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în acelaşi dosar, Macovei Liviu  a  înlesnit încălcarea atribuțiunilor de serviciu de către  inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecința directă a vătămării drepturilor și intereselor părților din dosar și a statului,  prin semnarea, în data de 08.01.2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă din dosarul menţionat,  raport despre care cunoștea că  nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanță, ci  de către expertul parte  Muşuroiu Elena Valentina. 
 
  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
 
   Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii