Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:00 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul RAAPPS şi preşedintele CJ Buzău, trimişi în judecată

ro

22 Oct, 2015 16:55 912 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
SURDU GEORGIAN GABRIEL, director al Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, la săvârşirii faptei, ]n prezent suspendat din funcţie, sub control judiciar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă,
BÎGIU MARIAN CRISTINEL, președinte al Consiliului Județean Buzău, la data săvârşirii faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2013, inculpatul Surdu Georgian Gabriel  i-a oferit inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract ( 48.678.773,89 lei - 10.977.780,91 euro), având ca obiect ”Proiectarea şi execuţia modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.
În aceeași lună,  inculpatul Surdu Georgian Gabriel  a remis, printr-un intermediar, inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, drept primă tranșă, suma de 75.000 euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.
 
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.
Inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.
La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.
De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși inculpatului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.
La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro.
În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, până la concurenţa sumei de 75.000 euro.
 Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului  Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii