Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:43 30 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Oficial despre fabrica de bani falși de la Oradea

ro

26 Sep, 2014 15:21 1743 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – IGPR – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălarea Banilor, în colaborare cu autorități judiciare din Italia, cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală  și suportul de specialitate al SRI, au reușit să anihileze activitatea infracțională a unui grup infracțional organizat format din membri ai mafiei italiene și cetățeni români, specializați în falsificarea și punerea în circulație a bancnotelor de 20, 50 și 100 de euro.
        Procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu în data de 25 octombrie 2013 cu privire la existența acestui grup infracțional organizat  și după o monitorizare specifică de 11 luni de zile, procurorii DIICOT – Structura Centrală au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni – și un cetățean român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fapte  prevăzute şi pedepsite de art. 367 alin. 1 și 3,  art. 310 alin.1 rap. la art. 316 CP, respectiv art. 314, alin.1 şi 2 CP.
        Față de cei patru cetățeni italieni există suspiciunea rezonabilă că împreună cu mai multe persoane, printre care și cetățeni români, în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20,50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului RV, folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.
        Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene.
        În cadrul cooperării cu autoritățile judiciare italiene, în data de 22 septembrie 2014, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificați din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuți fuseseră expediați de o firmă din România ce aparține italianului RV – suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano.
        În data de 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziții domiciliare și la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiți și ridicați aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
        De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV. Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte, arse.
        20 de persoane – suspecți și martori - au fost duse la audieri.
        Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii