Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi la Constanţa Detectoare de metale şi monede antice la persoane bănuite de braconaj arheologic

ro

19 Feb, 2014 07:21 5723 Marime text
Peste 3.520 de monede antice și medievale, trei detectoare de metale și 300 de kilograme de unelte și arme antice din fier au fost depistate de polițiștii de investigații criminale în urma a 13 percheziții efectuate, ieri, în opt județe și municipiul București, la locuințele unor persoane bănuite că ar fi sustras și tranzacționat ilegal artefacte și monede antice.
Astfel, polițiștii Direcției Investigații Criminale — I.G.P.R. și polițiști ai Serviciului Investigații Criminale — I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au organizat o acțiune de recuperare a bunurilor și monedelor aparținând Patrimoniului Cultural Național, sustrase din situri arheologice protejate.

Polițiștii și procurorii au efectuat 14 percheziții în județele Hunedoara, Timiș, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanța, Argeș și în municipiul București la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat de bunuri culturale și spălare de bani.
Persoanele percheziționate sunt bănuite că ar fi practicat braconajul arheologic, efectuând detecții ilegale, ar fi sustras din situri arheologice protejate, aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, artefacte și monede antice pe care le-ar fi valorificat.
În urma perchezițiilor au fost ridicate și indisponibilizate 3.520 de monede antice și medievale, trei detectoare de metale, soluții și reactanți pentru curățarea monedelor, aproximativ 300 de kilograme de unelte și arme antice din fier (dacice și romane), precum și vase ceramice antice și medievale.
Printre bunurile depistate, au fost identificate mai multe piese cu privire la care există date că fac parte din categoria 'Tezaur', evaluate la peste 100.000 de euro.
Conform evaluării prealabile efectuate de experți, artefactele sunt originale și provin din siturile arheologice de interes național și prioritar din Munții Orăștiei, din Transilvania, Banat și din zona Dobrogei și a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum și în Registrul Arheologic Național.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • 123 si 03 Sep, 2014 09:37 De acord cu MKB, romania stat de conducatori mafioti care ne sufoca cu legile DOAR PENTRU EI iar oameni sint tratati ca sclavi si infractori, asta-i dictatura comunista si neocomunista si se fura de 25 de ani la nivel inalt, tara este vanduta pe bucati, votati fraierilor
  • danio from forum 16 Jun, 2014 21:23 pe plaja nu ai voie sa cauti cu detectorul pt ca cica e sit.hai sictir,dar terase au voie sa construiasca pe plaja..pardon ,pe sit?putorilor le este mai usor sa stea la panda si apoi sa aresteze pe cei ce gasesc ceea ce putorilor muzeografi le este lene sa caute.e ridicol sa-ti inregistrezi detectorul la politie.o sa inregistram si pistoalele cu apa in curand.fuck you Legislatie romaneasca votata de legiuitori hoti.
  • MTB 05 May, 2014 17:32 O tara cu legi si ploiticieni care fac aceste legi de ,,rahat'' in dauna poporului ei.
  • MKB 21 Mar, 2014 23:55 Fraierii cauta si gasesc monezi iar statu roman sta la panda si isi insuseste munca altora. In toata lumea este legal sa cauti sai sa pastrezi astfel de lucruri. Faci ce vrei cu ce ai gasit dar numai in Romania esti acuzat de asemenea lucruri. Rusine statului roman ca fura si va fura de la proprii cetatenii. Politia in loc sa prinda adevaratii infractori care prejudiciaza statul cu tunuri de miliarde de lei sta ca gainarii la panda pentru tampenii de genul. Intr-o zi cand se va legaliza si la noi ca in alte tari acest sport de cautat in pamant politia romana si hotii de la muzee trebuie sa fie constienti ca va trebui sa returneze inapoi tot ce au "comfiscat/furat" de la acesti oameni care au gasit aceste monezi de-a lungul timpului. Sa vedeti atunci. Se pare ca statul roman nu se mai satura sa isi insuseasca de la altii. La inceput au fost terenurile, apoi casele iar acum monezi si cate altele. In fine , toate la timpul lor.