Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ponta „Dacă nu trece Codul fiscal, nu vom avea noua lege a salarizării”

ro

10 Aug, 2015 21:26 1623 Marime text
 
Victor Ponta a explicat, luni, la România TV, că bugetarii nu vor putea beneficia de noua lege a salarizării, la al cărei proiect se lucrează în prezent, dacă noul Cod fiscal nu va fi votat în Parlament în forma actuală. În consecinţă, creşterile salariale prevăzute în noua lege a salarizării pentru bugetari nu vor putea fi puse în aplicare, a subliniat şeful Executivului, care pune totul pe seama gândirii „de şef de partid" a preşedintelui Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a explicat că măsurile din noul Cod fiscal sunt sustenabile şi pot contribui la rămânerea României pe un drum economic ascendent. „Ştiţi de ce a dat domnul Iohannis Codul fiscal înapoi? Că a zis că dacă face tot Ponta, PNL când vine ce mai face? Asta nu e gândire naţională, e gândire de şef de partid", a arătat Victor Ponta.

„În noul Cod fiscal sunt trei puncte cu impact bugetar: TVA, taxa pe stâlp şi impozitul pe dividente. Un punct de TVA - despre care liberalii nu ştiu niciunul cât este, dar au vrut 19% - este 1,8 miliarde RON. Ori cinci - 9 miliarde RON. Taxa pe construcţie am redus-o de la 1,5% la 1% şi este 1 miliard de lei, impozitul pe dividende este 1,3 miliarde. (...) Avem creştere economică 3% pentru că avem un sistem fiscal mai bun decât în Europa de Vest. Şi trebuie să-l ţinem în continuare acest procent. Şi asta înseamnă sistem fiscal mai bun decât media europeană, ca să vină investitorii în România, şi un sistem antifraudă care funcţionează din ce în ce mai bine. Toată lumea a înţeles şi a susţinut aceste lucruri, şi Comisiile de buget finanţe şi de la Senat, şi de la Cameră", a declarat premierul.

„Dacă se întoarce Codul Fiscal din Parlament cu TVA 21%, nu îl aplicăm. Noi am propus iniţial 20%, dar PNL a zis că vrea 19%. Noi am zis bine. Aşa că dacă vine cu 20%, îl aplicăm", a precizat Victor Ponta.

Victor Ponta a arătat că toate măsurile luate până în prezent au avut succes. Premierul a subliniat că ţine ca în timpul guvernării sale să fie îndeplinite toate cele şase puncte promise alegătorilor în 2012, ultimul care a rămas nerezolvat fiind chiar reducerea TVA.

„În primele şase luni din 2015 am avut 116 miliarde încasări la buget, faţă de 106 miliarde încasări în 2014. Teoretic, până la sfârşitul anului ar trebui să avem plus 20 de miliarde încasări. Nu vorbesc şi de cheltuieli, care au scăzut şi ele. Am redus TVA de la 24% la 9% în iunie la alimente, iar în iunie 2015 am avut plus 60 de milioane de lei la TVA, faţă de aceeaşi lună din 2014. Din TVA, prin activitatea ANAF Antifraudă, care a contat foarte mult şi a avut succes, pe primele şase luni avem 1 miliard de euro în plus faţă de primul semestru din 2014. Când faci o scădere semnificativă, poţi să te duci să obţii de la oameni să plătească şi să scoţi de la oameni economia gri", a punctat Victor Ponta.

Şeful Executivului a mai spus că actuala polemică pe tema Codului fiscal este una demnă de Caragiale şi că PNL se comportă ca un partid aflat într-un program de dresaj. „Suntem într-o situaţie de Caragiale: au votat ceva şi acum vor consultări. Seamănă cu atunci când venise bileţelul cu Agamiţă Dandanache şi ei voiau să-l pună pe Caţavencu. Iar acum Gorghiu şi Blaga nu mai ştiu cu cine votează. Există varianta ca în sesiunea extraordinară a parlamentului, există posibilitatea ca - cu exepţia PNL, care e in program de dresaj, cu domnul Iohannis în rol de dresor - ceilalţi să nu se facă de râs şi să voteze pentru".

Victor Ponta a precizat că nu i se pare nici în continuare normal ca salariile demnitarilor să fie crescute considerabil prin Ordonanţă de Urgenţă, iar salariile masei bugetarilor să aştepte noua lege a salarizării, mai ales că aceasta depinde acum de adoptarea noului Cod fiscal retrimis de preşedintele Klaus Iohannis la Parlament.

„Când am vorbit cu Gabi Oprea, mi-am exprimat poziţia că e bine ca demnitarii să aibă salarii mari. Dar am refuzat să semnez, pentru că am susţinut că trebuiau mărite salariile odată cu ale celorlalţi bugetari. El a spus că şi-o asumă, dar i-am spus că dacă se aşteaptă ca din partea cealaltă să fie fair-play, va fi dezamăgit. (...) Preşedintele ICCJ şi judecătorii în general trebuie să aibă salarii mari. Acele cifre nu au fost inventate de cineva, ci s-a mers pe un principiu. Anume ca şeful puterii judecătoreşti, cel al puterii legislative şi cel al puterii executive să fie egali", a spus Victor Ponta.

„Problema nu este la cei 300.000 de euro cât este impactul bugetar pentru creşterea salariilor demnitarilor. Discuţia este de fapt la marea masă. Dacă nu se aprobă Codul fiscal, nu vom avea noua lege a salarizării. Pentru că sunt strâns legate între ele. Pentru că întâi trebuie să aduci bani la buget şi abia apoi să dai. Din 2012 până azi, şi sper că şi în 2016, eu sunt cel care am aplicat legea prin care toate pensiile din România au fost indexate cu acelaşi coeficient. Am fost cel care a trimis în Parlament legea cu întoarcerea la grupele I şi II de muncă, pe cea cu pensiile militarilor. Nu am făcut lucrurile astea pentru palmares. (...) Dacă va veni o nouă criză mondială, vom fi mai bine pregătiţi dacă avem o economie în care se investeşte. N-o să vină criza mondială pentru că scădem noi TVA".



Sursa: România TV
Sursa foto: jurnalul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii