Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:00 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum explică cei de la Mediu taxarea ambalajelor…

ro

21 Jan, 2016 21:43 709 Marime text
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a remis presei un comunicat în care susţine că intenţia instituţiei nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi, precizează instituția.
 
Poziția ministerului vine ca urmare a întâlnirii pe care oficiali ai MMAP și Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au avut-o cu reprezentanții industriilor implicate, pe tema recuperării de pe piață a deșeurilor rezultate din ambalaje.
 
"Riscul declanșării procedurii de infringement în domeniul deșeurilor de ambalaje a fost evidențiat de controalele fiscale derulate de Administrația Fondului pentru Mediu la Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) angajate de agenții economici pentru recuperarea deșeurilor de pe piață. Controalele desfășurate în 2015 au identificat o serie de nereguli în acest sistem, dintre care cea mai gravă se referă la raportarea de către OTR a unor cantități fictive de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalități fiscale pentru șase din cele zece OTR-uri din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe și Parchetului General, pentru verificare și stabilirea măsurilor, conform legii', a declarat Corina Lupu, secretar de stat în MMAP pentru domeniul Mediu, pentru Agerpres.
 
Conform acesteia, la întâlnirea de astăzi, producătorii au solicitat autorității amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale și diminuarea penalității de 2 lei/kg, prevăzută de lege, în cazul neîndeplinirii țintelor de reciclare. În privința celorlalte solicitări ale producătorilor, Corina Lupu a spus că acestea vor fi evaluate după 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015.
 
În privința semnalelor producătorilor privind scumpirea prețurilor la produsele alimentare, reprezentantul MMAP a afirmat că "această atitudine este nejustificată, mai ales că până în acest moment nu au fost stabilite penalități pentru niciunul dintre producători'.
 
De asemenea, în privința reducerii penalității de 2 lei/kg, MMAP consideră că acest lucru nu este de dorit, întrucât aceasta reprezintă "un instrument pentru stimularea reciclării și descurajarea depozitării la groapă'.
 
Tot astăzi, Federația Națională PRO AGRO, participantă la întâlnirea de la Ministerului Mediului, a anunțat că va sesiza instituțiile europene abilitate dacă Guvernul nu va găsi o soluție juridică prin care să fie evitată intrarea în colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentară românească din cauza triplării taxelor de mediu în sistemul de reciclare a ambalajelor începând cu 25 ianuarie 2016.
 
La rândul ei, Federația Romalimenta consideră că este necesară o ordonanță de urgență care să reglementeze abrogarea plății contribuției pentru lunile noiembrie — decembrie 2015 în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate și regândirea cuantumului contribuției pe baza unor criterii financiare și obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă și nediscriminatorie.
 
Conform legii, orice agent economic care pune pe piață produse ambalate este obligat să recupereze deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice țară a Uniunii Europene, nu doar în România. Pentru asumarea acestei responsabilități, agenții economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizație de transfer de responsabilitate sau își pot recupera deșeurile puse pe piață prin resurse proprii.
 
Dacă agenții economici nu-și îndeplinesc țintele asumate, aceștia sunt obligați legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Această contribuție este necesară pentru: a descuraja depozitarea deșeurilor la groapă, a optimiza activitatea de reciclare a agenților economici, dar și pentru a finanța prin AFM proiecte de colectare selectivă a deșeurilor, proiecte care le vin în sprijin.
 
Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. În tot acest timp, au fost înființate și autorizate zece Organizații de Transfer de Responsabilitate (OTR).
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii