Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeni, medaliați la Salonul Internaţional Idei - Invenţii –Noi Produse – iENA 2012

ro

07 Nov, 2012 21:29 1365 Marime text

Echipa de cercetători din ECOM Constanta a fost medaliată la Salonul Internaţional Idei - Invenţii -Noi Produse - iENA 2012 pentru brevetul de inventie cu titlu "Biocompozit fertilizator ecologic și procedeu de obținere a acestuia"

În perioada 1-4 noiembrie 2012 s-a desfăsurat la Nurmeberg, în Germania Salonul Internaţional Idei - Invenţii -Noi Produse - iENA 2012.

O echipa de cercetători constănțeni printre care Bogdan Negreanu Pirjol, Ticuța Negreanu Pirjol, Maria Nastac și Karina Gheorghiu au obținut două medalii dintre 718 brevete prezentate. Echipa constănțeanăa a obținut o medalie de argint și o medalie Glory (la secțiunea GREEN), dovedind astfel că cercetarea românească este recunoscută pe plan mondial. Din păcate, membrii acestei echipei încearcă, fara succes, în șară să acceseze fonduri pentru aplicarea brevetului de invenție la nivel local prin construirea unei instalații pilot de procesare a materiilor prime și obținerea fertilizatorului .

Brevetul a rezultat în urma unui proiect de cercetare finanțat prin Programul NORWEGIAN COOPERATION- innovation Norway, invenția referindu-se la un biocompozit fertilizator ecologic pe bază de deșeuri naturale din biomasa marină și nămol rezidual fiind destinat ameliorării, refacerii calității și fertilizării solurilor în agricultură, horticultură, silvicultură și pentru prevenirea eroziunii solurilor. Invenția folosește ca materii prime două deseuri nevalorificate până în prezent, ce poluează Litoralul Românesc prin prezență și prin miros.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii