Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia de Buget a adoptat TVA redus de 5% pentru cărți, ziare, accesul la muzee, evenimente cinematografice

ro

20 Jun, 2015 13:49 2012 Marime text
 
Comisia de Buget din Camera Deputaților a adoptat la lucrările din această săptămână o cotă de TVA redusă la 5% la cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive, informează un comunicat al deputaților PNL Andreea Paul și Vasile Horga, membri ai Comisiei de Buget și Finanțe, potrivit Agerpres

Potrivit celor doi deputați, în dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputaților legate de Codul Fiscal s-a reușit impunerea cotei redusă de TVA, de 5%, pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, prevedea TVA de 9%.

Aceeași cotă a fost impusă și pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, în timp ce propunerea Guvernului, triată de Senat prevedea TVA de 9%.

De asemenea, cota a fost impusă și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea un prag de 380.000 lei.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 metri pătrați. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%.

"Mulțumim tuturor colegilor din Comisie care ne-au fost alături și care au votat în favoarea propunerii noastre. Mulțumesc experților MFP și Ministerului Culturii pentru adeziunea la obiectiv și pentru suportul lor. Sperăm să trecem cu aceste prevederi și prin votul plenului parlamentar", potrivit documentului citat.

Potrivit sursei citate, urmează un ultim vot important în Comisia de Buget legat de nivelul cotei standard de TVA. PNL a propus TVA de 19% din 2016 și 16% din 2018.
Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii