Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia de Apărare îl va sesiza pe Stroe despre posibile fapte penale ale şefului IPJ Gorj Dobriţoiu- În Constanţa situaţia a fost alta faţă de cea de la Gorj, cum de altfel şi situaţia de la Deva diferă de cea de la Constanţa

ro

14 Nov, 2013 08:08 2031 Marime text
Comisia de Apărare din Senat îl va sesiza pe ministrul de Interne, Radu Stroe, despre existenţa unor "indicii serioase privind comiterea unor fapte penale" în cazul şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea, a anunţat, miercuri, Corneliu Dobriţoiu, preşedinte al acestei comisii.

"Am prezentat concluziile rezultate în urma procesului de audieri care au avut loc în cadrul comisiei, dar şi prin informarea făcută de Ministerul de Interne în urma actului de control desfăşurat în teritoriu. Prin votul majoritar, prin vot covârşitor, s-a luat decizia să îl notificăm pe ministrul de Interne (Radu Stroe - n.r.) asupra faptului că principalele elemente reţinute se referă la indicii serioase privind comiterea unor fapte penale. Ne vom adresa ministrului să ia măsurile legale în consecinţă având în vedere că inspectorul şef de la Gorj este în subordinea ministrului", a spus senatorul PNL.
Întrebat despre ce fapte penale ar putea fi acuzat Caragea, acesta a răspuns că nu este de competenţa comisiei să stabilească natura, să încadreze faptele penale respective.
"Vorbim de o gamă mai largă de elemente care ar putea face obiectul unor anchete penale, începând de la reţinerea de bani, o atitudine nefirească şi pe lângă lege privind hărţuirea unor agenţi economici, atitudine managerială defectuoasă şi alte multe aspecte. Ele sunt mare parte prezentate şi în raportul de control al ministrului de Interne", a adăugat Dobriţoiu.
Întrebat dacă, în urma audierilor din comisie, a reieşit că şeful IPJ Gorj era capătul acestei reţele şi că la el se ajungeau aceşti bani, el e răspuns: "Noi nu am făcut anchete. Din informaţii, aşa reieşea, dar nu această problemă trebuie reţinută în urma unor cercetări amănunţite. Nu avem competenţe şi nici dreptul regulamentar sau legal să coborâm nivelul anchetei dincolo de competenţele profesionale".
Preşedintele Comisiei pentru Apărare a mai spus că măsurile adoptate de MAI pentru sancţionarea faptelor au fost rezultate în urma unor activităţi de control şi că ministrului i s-a propus "o anume măsură având în vedere şi statutul poliţistului ca funcţionar public cu statut special şi că, prin lege, este nevoie să se asigure gradualitatea acestor măsuri".
Întrebat despre existenţa unor situaţii similare şi la alte inspectorate judeţene de poliţie, liberalul a spus că membrii comisiei urmează să extindă discuţia cu reprezentanţii Ministerului de Interne pentru ca a vedea dacă aceste situaţii au o cauzalitate comună şi dacă ea "poate să genereze fenomene mai delicate la nivelul MAI".
Potrivit afirmaţiilor sale, ministrul Stroe va primi o nouă invitaţie pentru a se prezenta la discuţiile legate de acest subiect din Comisia pentru Apărare.
"Eu am mai avut o discuţie cu dumnealui din care rezultă că nu ar fi elemente de cauzalitate comune între fapte. În Constanţa situaţia a fost alta faţă de cea de la Gorj, cum de altfel şi situaţia de la Deva diferă de cea de la Constanţa şi cea de la Olt. Totuşi, este o problemă care ţine de legalitatea modului în care structurile de interne îşi desfăşoară activitatea, de atmosfera de lucru, de respectarea statutului poliţistului şi a prevederilor legale în ansamblul lor", a menţionat el.
Întrebat dacă şedinţa de miercuri a comisiei s-a desfăşurat în cvorum, senatorul a răspuns afirmativ.
În legătură cu votul dat privind notificarea ministrului Stroe, Corneliu Dobritoiu a menţionat că el a fost "covârşitor", fiind doar o abţinere, a senatorului Dian Popescu, "care este din Gorj şi e normal să se abţină de la vot".
Senatorii din Comisia pentru Apărare i-au audiat, la finele lunii octombrie, în şedinţă secretă, pe Daniela Nicu - şef serviciu Cabinet IPJ Gorj, Octavian Lupulescu - fost şef serviciu intervenţie rapidă IPJ Gorj, Ion Frăţilescu - adjunct IPJ Gorj, Ion Voinescu - fost prim-adjunct al şefului IPJ Gorj, Nicu Tănase - comisar, Daniel Crăciun - fost adjunct al inspectratului şi Mihai Birău - comisar şef, şeful Poliţiei Târgu Jiu.
"Oamenii au avut curaj, responsabilitate şi profesionalism să semnaleze Comisiei de apărare unele aspecte halucinante care au avut loc la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. (...) Oricum, din ceea ce am auzit astăzi, am rămas oripilat. Situaţia de la Cluj este mult mai blândă faţă de ce ne-au relatat oamenii aceştia de la Gorj şi poate deveni explozivă", menţiona, la sfârşitul şedinţei, Corneliu Dobriţoiu.
Senatorul liberal preciza că, în legătură cu cele sesizate privind situaţia de la IPJ Gorj, comisia va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetului General.
El spunea că în acest moment Comisia de Apărare nu poate da detalii despre cazurile prezentate, pentru că ele fac obiectul analizei şi cercetării organelor de cercetare penală, şi a organelor judiciare.
Întrebat dacă în Poliţie există grupuri infracţionale, Dobriţoiu răspundea: "E acolo, cel puţin aşa ni s-a relatat, că ar fi nişte frăţii dubioase între şeful IPJ (Gorj, n.r) , procurori, cu oameni care sunt bine situaţia pe scara ierarhică în Ministerul de Interne. Or, vedeţi că apar similitudini cu cele prezentate de Traian Berbeceanu",
Anterior, Comisia i-a audiat pe şeful IGPR, Petru Tobă, pe şeful Corpului de Control al Ministrului Afacerilor Interne, Constantin Manoloiu, şi pe secretarul de stat în MAI Florea Oprea, în urma unei petiţii privind mai multe nereguli înregistrate la nivelul IPJ Gorj, care a fost transmisă comisiei senatoriale.
După ce a fost ridicat de anchetatori din locuinţa sa, şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi sprijinite de structuri ale statului.
Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: "Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii...".
Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost dus, joi după-amiază, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă, după ce cu o zi în urmă a fost reţinut de către procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Sursa> mediafax.ro
Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
 sursa: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii