Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comemorare Se împlinește un an de la decesul maestrului Dumitru Lupu (galerie foto)

ro

21 Jul, 2018 10:45 4330 Marime text
Familia, rude, prieteni, studenți, colaboratori și oamenii care i-au ascultat cu mare plăcere șlagărele s-au adunat în Cimitirul Municipal să pomenească pe omul, compozitorul, prietenul și profesorul, Dumitru Lupu la un an de la trecerea la cele veșnice.

Pe data de 22 iulie 2017, compozitorului Dumitru Lupu s-a stins din viață în urma unui stop cardiac, chiar de ziua soţiei sale, Ileana Șipoteanu. Vestea a întristat lume muzicală şi nu numai.

Cel care avea să devină compozitorul imnului Dobrogei, alături de poeta Carmen Aldea Vlad, şi iniţiatorul Festivalului „Mamaia Copiilor” s-a născut în Giurgiu, pe 25 mai 1952, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. Absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto, Dumitru Lupu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).
 
A fost profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța din anul 2014. A fost dirijor al orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004.
 
Decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică.
 
Sute de cântece din fonoteca Radiodifuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii.

Familia și cei care îl iubesc s-au strâns astăzi la mormântul compozitorului. Sunt prezenți și colegi de breaslă precum Ovidiu Komornic, interpret, compozitor și producător de muzical, Florin Pretorian, textierul șlagărului "Hai vino iar în gara noastră mică", Carmen Aldea-Vlad, textiera și poetă, actorul și profesorul Radu Niculescu de la Facultatea de Arte a Universității ”Ovidius” Constanța, Universitarul Vasile Sârbu de la Facultatea de Medicină, Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte din cadrul ”Universității Ovidius” dar și artiști locali.

Cele mai cunoscute șlagăre ale lui Dumitru Lupu au fost sculptate în marmura mormântului său de la Cimitirul Municipal.



Citește și:
Doliu în lumea muzicii. A murit compozitorul Dumitru Lupu. De ziua de naștere a soției sale Ileana Șipoteanu (foto+video)

Ultimul drum al compozitorului Dumitru Lupu, presărat cu flori. Mesaj emoționant transmis de soția lui, Ileana Șipoteanu

Compozitorul Dumitru Lupu declarat post-mortem cetăţean de onoare al Constanţei

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii