Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:29 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa în vizită la MApN. Ce subiecte au fost analizate

ro

18 Apr, 2018 21:20 697 Marime text
Miercuri, 18 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere cu generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), aflat în vizită oficială în România.

Potrivit MApN, agenda de discuţii a inclus subiecte de actualitate de pe agenda NATO, cu accent pe eforturile aliate curente pe palierul descurajării şi apărării, al reformei Structurii de Comandă NATO şi al proiectării stabilităţii, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie de la Bruxelles.
Ministrul român al apărării a exprimat apreciere pentru sprijinul constant al SHAPE în implementarea măsurilor aferente prezenţei avansate dedicate sud-estului teritoriului aliat, subliniind nivelul de maturitate atins de Brigada Multinaţională Sud-Est, precum şi contribuţiile aliaţilor la implementarea acestei prezenţe. De asemenea, a fost subliniată respectarea de către România a angajamentului aliat de alocare a 2% din PIB sectorului apărării şi sprijinul politic solid pentru menţinerea acestui angajament pe termen lung – element esenţial mai ales prin prisma prezenţei acestei teme pe agenda Summit-ului de la Bruxelles din 11-12 iulie a.c.

Pe palierul proiectării stabilităţii, ministrul Fifor a exprimat sprijinul ţării noastre pe aceleaşi coordonate de până acum, printre care: menţinerea contribuţiei României la misiunea Resolute Support din Afganistan; sprijin pentru stabilizarea Irakului prin participarea României la Coaliţia Globală anti-DAESH; menţinerea abordării omnidirecţionale în acordarea sprijinului aliat atât partenerilor estici, cât şi sudici.
La rândul său, înaltul oficial NATO a mulţumit României pentru contribuţia semnificativă pe palierul securităţii internaţionale prin participarea sa constantă şi determinantă la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum şi la misiunea KFOR din Kosovo. În plus, a apreciat eforturile României pe linia împărţirii echitabile a sarcinilor în cadrul Alianţei şi a salutat alocarea către sectorul apărării de către ţara noastră, începând cu anul 2017, a procentului optim agreat în cadrul NATO. În ceea ce priveşte aşteptările pentru Summit-ul din luna iulie, cei doi interlocutori au fost de acord că mesajul principal va viza reconfirmarea unităţii şi solidarităţi aliaţilor în gestionarea provocărilor actuale de securitate.

 
Sursa foto: MAPN
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii