Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când săvârşiţi un abandon de familie?

ro

02 Jun, 2015 17:26 1923 Marime text
Asigurarea indeplinirii obligatiilor de intretinere existente intre membrii unei familii, precum si fata de alte persoane in cazurile prevazute de lege, este garantata in sistemul nostru actual, in principal, prin dispozitiile constitutionale si ale legii civile, ajungand ca, in unele situatii, neindeplinirea acestora sa constituie infractiune.

Codul penal actual califica infractiunea de abandon de familie (art. 378) ca fiind fapta persoanei care, avand obligatia legala deintretinere fata de cel indreptatit: - il paraseste, il alunga sau il lasa fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; - nu isi indeplineste, cu rea-credinta, obligatia de intretinereprevazuta de lege; - nu plateste, cu rea-credinta, timp de 3 luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Acelasi text de lege prevede ca savarseste aceasta infractiune si persoana condamnata penal care nu executa, cu rea-credinta, prestatiile periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretineredin partea victimei infractiunii.

Persoana care savarseste aceasta infractiune, in vreuna dintre modalitatile aratate, poate fi sanctionata cu pedeapsainchisorii de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Legea stabileste ca pentru a se pune in miscare actiunea penala este nevoie de formularea unei plangeri penale prealabile din partea persoanei vatamate.

Daca inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul isi indeplineste obligatiile, fapta acestuia nu va mai fi pedepsita. Instanta de judecata este obligata sa dispuna amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta in situatia in care, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile.

Persoanele care pot savarsi aceasta infractiune pot fi sotii intre ei, cel care adopta si persoana adoptata, rudele in linie dreapta (bunici si nepoti), fratii si surorile, precum si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfiintata sau desfacuta prin divort, sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot s.a).

In privinta copiilor abandonati de catre persoanele care aveau fata de acestia obligatia legala de intretinere, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, modificata si completata prin Legea nr. 257/2013, prevede ca acestia beneficiaza de masuri de protectie speciala cum ar fi: plasamentul sau plasamentul in regim de urgenta.

Pentru a se putea dispune astfel de masuri, orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul de domiciliu sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva abandonului sau a neglijentei.


Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii