Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bursa de mărfuri din Chicago a lansat un contract pentru grâul cotat la Marea Neagră

ro

19 Apr, 2012 22:21 1727 Marime text

Bursa de mărfuri din Chicago a lansat un contract futures pentru grâu cotat la Marea Neagră, tranzacţionarea urmând să înceapă pe şase iunie. Noul contract stabileşte ca puncte de livrare porturile de la Marea Neagră ale Rusiei, Ucrainei şi României. Cel mai important port românesc pentru comerţul cu cereale la Marea Neagră este Constanţa.

"Acum mai mult decât oricând lumea se bazează pe ţările din regiunea Mării Negre pentru a produce grâu şi alte cereale pentru a acoperi cererea de alimente în creştere la nivel mondial" a spus Tim Andriesen, managing director Agricultural Commodities and Alternative Investmens în cadrul Bursei de Mărfuri din Chicago, citat de publicaţia World Grain.

Contractul, denominat în dolari, urmează să aibă o cantitate standard de 136 de tone, similară cu cea a contractelor futures ce se tranzacţionează în prezent pe bursa de la Chicago.

Grâul este cea mai tranzacţionată materie primă agricolă la nivel mondial, cu exporturi evaluate la 140 de milioane de tone anual la nivel mondial. În ultimii ani, grâul produs în ţările din regiunea Mării Negre a acoperit 20% din exporturile la nivel mondial.

Producătorii agricoli români au strâns vara trecută 7,4 milioane de tone de grâu, în creştere cu aproape 30% faţă de 2010. În 2011 traderii prezenţi în România au exportat grâu în valoare totală de 309 milioane de euro, cu două treimi mai mult decât în 2010.

În prezent agricultorii români vând grâul pentru 178 euro/tonă, în timp ce preţul în portul Constanţa se ridică la circa 200 euro/tonă. Pe bursa de la Chicago contractul futures pentru grâu cu livrare în mai (cea mai recentă dată) se tranzacţiona ieri pentru 224,4 dolari/tonă (170 euro/tonă).

 http://www.zf.ro/companii/cei-care-pariaza-pe-evolutia-viitoare-a-graului-la-chicago-il-vor-putea-ridica-de-la-constanta-9544735

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii