Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Binecuvântarea lucrărilor din Parohia Turcoaia, prot. Niculiţel

ro

12 Sep, 2011 00:56 1735 Marime text
Duminică 11 septembrie, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială din Turcoaia, prot. Niculiţel şi a binecuvântat catapeteasma acesteia după lucrările de restaurare, după cum ne informează Alexandru Chituţă.

Sfântul locaş a fost construit în stil bizantin între anii 1895 -1924 pe locul unei alte vechi biserici şi a fost împodobit cu o pictură în tehnica fresco de Dumitru Bănică între anii 1982 - 1985. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei de către maestrul Petre Tvecof din Tulcea în anul 1922 iar pictura a fost realizată în 1924 de către pictorul tulcean Gheorghe Popescu.

În ultimul an catapeteasma a fost restaurată şi aurită de un grup de specialişti din cadrul Institutului de Cercetări Eco - Muzeale din Tulcea.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a scos în evidenţă importanţa Sfintei Cruci în viaţa Bisericii rostind îndemnul: „Să sorbim şi noi puteri din lemnul Sfintei Cruci acum la început de nou an bisericesc şi în prag de sărbătoare închinată ei, căci din Cruce izvorăşte pacea şi bucuria, lumina şi sfinţenia, dragostea jertfelnică şi dorul către cele cereşti şi netrecătoare. Să iubim şi noi pe Dumnezeu şi pe aproapele nostru după modelul lui Hristos care din ascultare faţă de Tatăl s-a făcut om şi din dragoste faţă de oameni s-a jertfit pe lemnul cinstitei Cruci şi aşa făcând vom trece şi noi din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer căci prin Cruce a venit Învierea şi razele bucuriei ce încălzesc sufletele credincioşilor."

La sfânta slujbă au luat parte autorităţi locale şi un număr mare de credincioşi din această localitate aşezată aproape de malurile Dunării.

Sursa: Basilica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii