Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:49 15 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul sezonului estival al Spitalului Județean Constanța Sute de internări pe zi. Ce mesaj a transmis managerul Cătălin Grasa (galerie foto)

ro

18 Sep, 2018 12:29 847 Marime text
La spitalul județean Constanța are loc conferința de presă pentru prezentarea bilanțului sezonului estival.

Prezenți sunt managerul spitalului, Cătălin Grasa şi medicul Rodica Tudoran.

"Tragem linie și am mai trecut peste un sezon, care s-a soldat cu un număr de 41.000 de pacienți.

A fost o vară de foc", a spus Grasa în debutul conferinței.

El a ținut să le mulțumească colegilor.

Acest spital își face treaba și nu cred că au fost sincope.

Eu le ofer suportul colegilor mei, astfel încât activitatea din spital să se facă normal. Nu am vazut să apară structuri noi, dar ar trebui.

Când vorbim de reședință de județ care are 730.000 de locuitori și mai noi definesc județul Dobrogea căci vin şi din Tulcea.

Definim o regiune care are un milion de locuitori", a mai precizat managerul spitalului.


El pune accentul pe faptul că sunt multe lipsuri în "județul Dobrogea", din pricina lipsei unei maternități și a unui spital de pediatrie în Constanța, unitatea spitaliceasca pe care o conduce, o structură cu 3000 de salariați, sa faca fata unui val de pacienți.

"Sper ca până la finele anului sa deschidem Casa Soarelui", a subliniat Cătălin Grasa.

Majoritatea pacienților vin pe cod verde.

Din 41.000 s-au internat aproximativ 10.000 de pacienți.

Pe codul galben au fost peste 3.390 de persoanei, iar pe cod roșu au fost 705, pe resuscitare.

 "Ar trebui să existe centre de permanență pentru pacienții care vin pe cod verde. În toate stațiunile de pe litoral existau policlinici permanente. Pentru insolatii si dureri de burta se duceau acolo. Nu veneau la Spitalul de Urgenta", a  spus vehement Grasa.

Tudoran: "Colegii mei au făcut un efort impresionant. 40.992 de prezentări la UPU  de la 1 iunie până pe 31 august ". 

Aproximativ 25% s-au internat. Restul au fost tratați în ambulatoriu.

În iunie am avut 12.040, în iulie aproape 14.000, iar în august au fost 15.060 pacienți. Faţă de o lună normală de 11.000 avem un număr cu 30% mai mare.

O situație la care noi trebuie să facem față cu oamenii pe care îi avem angajați și în ianuarie. Ca număr de pacienți pe zi, sunt unități care au 200 de pacienți pe zi. Noi am avut pe 15 august 536 de pacienți, iar cu o săptămână înainte 535 de pacienți intr-o singura zi"

 La Neversea au participat și medicii și colegii din SCJU,  fără să fie scăzută capacitatea de intervenție pe urgenta.

Au fost achiziționate 4 aparate care dezinfecteaza aerul continuu, capacitatea fiind de 500 mc/ora, din banii strânși la festival din muncă comună a angajaților din spital.

Urgențele de cod roșu se preiau în termen de 1 minut, cele de cod galben imediat, daca sunt locuri, iar daca nu în maxim 10 minute.

Ulterior sunt preluați pacienții de pe cod verde. "Oamenii trebuie să înțeleagă că daca vin la ora 11 pe cod verde, vor fi preluați mai tarziu", a spus Tudoran.

Durata este de aproximativ 10 persoane pe cod verde într-o oră. Asa că timpul de așteptare este în continuă creștere.

"În perioada 01.06.2018- 31.08. 2018, la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, au fost înregistrați 40992 pacienți. În urma investigațiilor de specialitate, au rămas internate 9759 persoane, 2331 copii și 7428 adulți. Cele mai solicitate secții din cadrul SCJU au fost:

-Pediatrie - 1862 copii internați;
-Obstetrică Ginecologie 1 – 1211;
-Cardiologie 846 ;
-Neurologie 759 ,
-Obstetrică Ginecologie 2- 738.

 Principalele motive pentru care pacienții s-au prezentat în Urgență au fost :
-la adulți:   patologie cardiacă acută (sindroame coronariene acute, edem pulmonar acut, tulburări de ritm și de conducere) și acutizări ale unei patologii cardiace deja existente , patologii neurologice (agravate de expunerea la soare, căldură, deshidratare),  accidente rutiere,  traumatisme, patologia de weekend (insolații, etilism, consum de stupefiante)
-la copii: sindroame febrile, deshidratare cauzată de vărsături, diaree, infecții respiratorii, traumatisme.
In timpul acestui sezon estival , în secția Anestezie  Terapie Intensivă din cadrul SCJU  au fost internati 11 pacienti(adulți și copii) care suferiseră accidente de submersie. Deși personalul medical a depus tot efortul posibil, 6 dintre aceștia au decedat iar 2 au fost transferați la spitale din București.

CLASIFICARE PE VÂRSTE
In cele 3 luni de sezon estival, la UPU au fost înregistrați 1206 copii cu vârste de  până într-un an, 9245 pacienți cu vârste cuprinse între 1și 16 ani, 6114 (17-30 ani), 8410 (31-50 ani), 5029 (51-65 ani), 5350(>65).

CLASIFICARE PE CODURI
Cei mai mulți dintre pacienți au fost încadrați la codul verde (35317). La codul galben au fost înregistrați 3390  pacienți iar la codul roșu (resuscitare), au ajuns în cele 3 luni de sezon estival 705 pacienți. Pe codurile alb și albastru au fost înregistrați 577, respectiv 1003 pacienți.
Totodată aducem, încă o dată,  la cunoștința opiniei publice că, potrivit legii,  în cadrul Unității Primiri Urgențe din cadrul SCJU “Sf Apostol Andrei”, accesul la consultație și tratament se face pe baza triajului care stabileşte prioritatea din punct de vedere medical. Astfel, în unităţile de primiri urgenţe funcţionează cinci coduri de culoare după care sunt clasificate urgenţele, timpii de aşteptare fiind determinaţi de gravitatea cazului, analizele solicitate, consulturile medicilor din spital şi investigaţiile suplimentare necesare:
- Codul roşu – resuscitare (pacienții care necesită pe loc intervenție    salvatoare de viață)
- Cod galben – critic ( pacienții cu risc de agravare rapidă)
- Cod verde – urgent (pacienții cu funcții vitale stabile, urgențe minore)
- Cod albastru – nonurgent
- Cod alb – consult
 Primii pacienţi care sunt preluaţi, indiferent de cât de mult ar aştepta cineva, sunt cei al căror risc vital este imediat, risc evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă. Timpul petrecut de pacient în UPU depinde de timpii necesari pentru realizarea analizelor și de consulturile necesare pentru stabilirea unei conduite terapeutice în spital sau în ambulator.


BILANȚ LUNAR  
Iunie - 12040 prezentări/2973 internări
Iulie - 13892 prezentări/3272 internări
August- 15060 prezenări/3486 internări
Cei mai mulți pacienți au fost înregistrați pe data de 11 august 2018.  536 persoane au fost investigate de medicii din cadrul UPU Constanta în 24 de ore", au transmis ulterior reprezentanţii spitalului printr-un comunciat de presă.

 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii