Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:20 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict etern Băsescu-Ponta-Iohannis (video)

ro

17 May, 2015 22:02 1086 Marime text
 
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat azi, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, de pe B1 TV primul conflict instituțional major apărut între președinte și premier și legat de noul Cod silvic. Traian Băsescu susține că actualul șef de stat începe ”să se trezească”.
 
”În opinia mea, Iohannis începe să se trezească și să-și dea seama ca are de-a face cu un om perfid, și nu o spun cu niciun fel de răutate, care beneficiază de o mașinărie de propagandă formidabilă. Dar Iohannis nu va fi credibil, dacă nu pune mâna pe carte. Adică, este marea dispută a lemnului, în care premierul l-a facut principalul responsabil de trafic de influență, prin niște manevre de o perfidie incredibilă, în timp ce socrul premierului a fost cel care a patronat contractul pe zece ani al firmei austriece. Având aceste elemente, Iohannis parcă e, vorba unui domn din presă, ”marele mut”. E foarte greu să fii bătut de Ponta în partea de dinapoi când ai aceste elemente în care chiar familia premierului este implicată în acest jaf”, susține Băsescu. 
 
Fostul președinte este de părere că în scandalul Codului silvic, atât Klaus Iohannis, cât și Victor Ponta au câte ceva de ascuns și că niciunul nu aduce în discuție prevederile Tratatului de la Lisabona care, în opinia lui Băsescu, conține soluția pentrui protejarea pădurilor din România. 
 
”În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanți. Fiecare vrea să facă scor politic și îl doare în partea de dinapoi de realitatea pădurilor românești. Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule față de români. Am văzut că scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea și bușteni timp de trei luni. Este o escrocherie de ultimă speță. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană, cât timp este în picioare. Când a fost tăiat, devine marfă și pe ăla nu mai poți să pui restricții”, a declarat Băsescu. 
 
”Se vede că amândoi au ceva de ascuns, nu cred că nici premierul, nici președintele, nu știu Tratatul de la Lisabona, art 191 care spune că politica UE în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecția și îmbunătațirea mediului, ocortirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și raționala a resurselor naturale.  În baza acestui articol putea să face o lege prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă și rațională a resurselor naturale. Dacă el vrea să restricționeze marfa, nu va face decât să ia peste ceafă palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultător. Omul asta nu vrea să recunoscă că trebuie să restricționeze tăierea copacilor”, a mai precizat fostul preșdinte. 
 
”Sunt un om care nu se pricepe la Codul silvic, dar înțeleg foarte bine ca România este în situația în care s-a exagerat cu tăierile și trebuie să găsească o soluție legală care este în Tratatul de la Lisabona,  pe care eu l-am semnat în numele României, iar România l-a ratificat prin lege. Premierul trebuie sa vină cu un program de raționalizare și utilizare prudentă a pădurii. Văd că și Iohannis evită invocarea articolului 191 din Tratat. Într-un fel sau altul ocolesc soluția legală, ceea ce mă face să cred ca nici unul, nici altul nu sunt atât de nevinovați. 
Dacă Guvernul sau politicenii din România vor spune că restricționăm exportul de cherestea, este intrare în coliziune totală cu articolul 35 din Tratat, care vorbește de comerțul liber din spațiul european”, a mai explicat Băsescu. 
 
”Nicio tabără nu vrea să puna punctul pe I, încetarea sau raționalizarea tăierilor (...) Art 191 din Tratat i-ar da Românie posibiliatea să-și apere pădurile.  (...) Problema cu pădurile este că și unul și altul evită articolul fundamental care dă României posibilitatea să ia măsuri fără ca cineva din UE să poatea spune ceva. Și unul și altul se feresc să vorbească de reducerea tăierilor”, a mai spus Traian Băsescu.
 
Totodată, fostul președinte a precizat că în timpul mandatelor sale a primit mai multe sesizări de la serviciile de informații cu privire șa tăierile ilegale de păduri.  
 
”Am avut foarte multe sesizări de la servicii cu privire la tăirile ilegale, la existența unor gatere care funcționau neautorizat, la tăierea la ras a unor păduri. A fost o bătălie de câțiva ani pentru închiderea gaterelor ilegale și a tăielor pădurilor private. Noul Cod silvic, practic nu mai pune nicio restricție să tai o pădure de 10 hectare”, a declarat Traian Băsescu.


Sursa: b1.ro
Sursa foto: fanatik.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii