Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenționare de călătorie. Este necesară vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

ro

11 Dec, 2018 19:25 1242 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii[1]<http://www.who.int/en/> (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă trei luni a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivate din vaccine (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee și Somalia.

Potrivit MAE, aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Democratică Congo, Kenya și Niger.

”Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate (spre direcția sud - sud-est): Republica Central Africană, Etiopia, Camerun, Sudanul de Sud și Djibouti. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vacinarea antipolio.
Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie” - transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, www.mae.ro<http://www.mae.ro/>, www.consularprotection.eu<https://www.consularprotection.eu/>, şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă<http://www.mae.ro/app_cs>” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
[1]<https://owa.mae.ro/owa/redir.aspx?C=ncAPrSjyHW4Hz8vc7dMeH0QpXJtJ5dHR-Iphgr5YY-773eJ4ZPDUCA..&URL=http%3a%2f%2fwww.mae.ro%2fnode%2f37186%23_ftnref1> http://www.who.int/en/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii