Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se împlinesc 21 de ani de când a plecat dintre noi Alexandru Clenciu, caricaturistul dobrogean

ro

25 Jul, 2021 13:48 3248 Marime text

 
  • Alexandru Clenciu a fost un renumit caricaturist și epigramist. Operele sale fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă din București și Italia.
 
Născut la data de 9 decembrie 1913, în Negru Vodă, județul Constanța, Alexandru Clenciu s-a remarcat atât în România cât și peste hotare ca un caricaturist de excepție.
 
A absolvit Liceul „Al Papiu-Ilarian” din Târgu Mureș și a frecventat cursurile Academiei de Arte Frumoase București în perioada 1933 – 1939. După ce a absolvit facultatea a mers la Școala Superioară de Ofițeri București pentru doi ani, finalizând-o în 1942.
 
La doar câțiva ani distanță își începe cariera artistică și literară. În 1946 se face remarcat și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. La scurt timp după, în anul 1950 ajunge și membru al Clubului Epigramiștilor „Cincinat Pavelescu“ din Burești.
 
Între 1946 și 2000 colaborează cu reviste de umor și almanahuri din București. În toată această perioadă crează și expoziții atât personale, cât și naționale. Dintre acestea amintim că în perioada 1946 – 1985 a susținut expoziții personale în orașele București, Craiova, Botoșani, Constanța, Costinești, Iași, Slatina, Sibiu, Cluj, Sinaia, Pitești.
 
Participă la expoziții nationale în orașele București, Vaslui, Costinești, Baia Mare, Constanța, Deva și la vernisajele „Saloanele Umorului“, „Anuale de stat“, „Anuale de grafică“, „Saloane de caricatură“ între anii 1948 – 1990.
 
Expoziții internaționale i-au adus un alt tip de notoriatate și apreciere, astfel a participat la Moscova, Berlin, în 1957; Tokyo în 1965; Skopje în 1973; Bordighera în 1981; Milano în 1985.
 
A fost distins cu premiile „Steaua Republicii“; premiul revistei „România Mare“; premiul II la Festivalul Național „Ion Anestin“, Vaslui. Probabil cel mai important moment a fost când a primit distincția de Cetățean de onoare al orașului Cluj-Napoca.
 
Lucrările artistului se află în patrimoniul Muzeelor de Artă din București și Italia, dar și în colecții particulare din țară. A colaborat cu epigrame și caricaturi la„Urzica“, „Sportul“, „Gazeta sporturilor“, „Flacăra“, „Tribuna României“, „Adevărul“, „Jurnal de București“, „Gong“, „Dimineața“, „Tomis“, „Teatrul“, „Universul românesc“.
 
A ilustrat culegeri satirice, cărți de epigrame semnate de Dan Mihăescu, Pop Grigore, Sică Valerian, Ion Dianu, Emandi Barbu Alexandru. Volume: „Clenciuri. Din epigramele unui caricaturist” – București, Editura „Litera“, 1973; „Eu și restul lumii. Dueluri epigramatice“ – Iași, Editura „Litera“, 1974; „Dragi fumători începători“ (catrene) – 1975; „Epigrame desenate bune pentru sănătate“ 1976; „100 de sportivi văzuți și comentați de Al. Clenciu“ – București, Editura „Sport-Turism“, 1978; „Idoli cu crampoane“ – București, Editura „Sport-Turism“, 1980; „Proiectile cu venin. Epigrame și portrete“ – București, Editura Metropol, 1996;„101 de fotbaliști români“ – București, Editura Divertis, 1997; „Oglinzi de hârtie. Antologie de umor“; „101 epigramiști retușați și încondeiați“– Bacău, Editura Diagonal, 2001.
 
 
A decedat pe data de 25 iulie 2000. Astăzi se împlinesc 21 de ani de când a plecat dintre noi Alexandru Clenciu, caricaturistul dobrogean.
 
Citește și:
 
Celebrul caricaturist Leonte Năstase: „Am încercat să surprind ceva din farmecul feminin al Doinei Păuleanu”
 
 
A murit Mihai Stănescu, caricaturistul interzis de Nicolae Ceaușescu
 


 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii