Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ariton Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea continua cu firme româneşti

ro

25 Feb, 2011 18:53 929 Marime text

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va continua cu firme româneşti în cazul în care companiile străine nu vor fi interesate de acest proiect, a anunţat, astăzi, la Vâlcea, ministrul Economiei, Ion Ariton. În urmă cu o lună, grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) şi-au anunţat retragerea din acest proiect, motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei. RWE şi GDF SUEZ deţineau câte 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola avea o cotă de 6,2%.Compania de stat Nuclearelectrica va răscumpăra, luni, cu până la 4 milioane de euro, participaţiile grupurilor energetice RWE, GDF Suez şi Iberdrola. Ceilalţi doi investitori străini, Enel (Italia) şi ArcelorMittal România, îşi vor putea majora participaţia deţinută, dar într-un termen foarte scurt, conform lui Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de EnergoNuclear, în care statul, prin producătorul de energie Nuclearelectrica, deţine deocamdată participaţia majoritară.

Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la o participaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând că fie acordată unor potenţiali investitori care să îi înlocuiească pe cei care au renunţat la proiect.

"Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii