Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţ important Măsuri care pot salva vieţi în caz de inundaţii

ro

22 May, 2014 14:10 2388 Marime text
În lumina ultimelor evenimente şi a numeroaselor inundaţii care au avut loc în judeţe din ţară, mai jos prezentăm câteva măsuri care pot salva viaţa în caz de inundaţii:
 
• identificarea posibilele surse/zone de inundaţii. Să existe un  există un traseu (şanţ, rigole, conducte) pentru scurgerea apei către zonele joase ale curţilor, către străzi sau către sistemul de canalizare (dacă există).
 
• verificarea cu atenţie a fiecărei zone a fundaţiei, să nu prezinte crăpături, fisuri. Acoperirea intrărilor sau ferestrelor (luminatoare) către subsoluri/demisol.
 
• construirea unor şanţuri de protecţie umplute cu balast (French drain) la 1 metru distanţă de casă, şanţ care să preia apa.
 
• cunoaşterea modului în care pot fi întrerupte utilităţile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz şi apă, de la întrerupătoarele şi supapele principale. Cunoaşterea modului în care funcţionează sistemul de încălzire.
 
• componentele reţelei electrice a casei trebuie să fe făcută de un electrician autorizat  (întrerupătoare, prize, doze şi cabluri) la o înălţime de cel puţin 1 metru faţă de pardoseală.
 
• să fie construite bariere pentru a împiedica apa să ajungă în clădire. Por fi utilizate materiale comune din orice gospodărie, precum scânduri, folie de PVC. Fiecare gospodărie să fie aprovizionată din timp cu minim 10 saci de rafie pentru a fi umpluţi cu nisip. Sacii umpluţi cu nisip trebuie aşezaţi unul peste altul, în poziţie orizontală, pe lat şi nu în picioare. Zidul creat din saci poate proteja intrările în curţi, fundaţiile sau chiar intrările în casă.
 
• pot fi realizate protecţii metalice care să asigure protecţie împotriva pătrunderii apei pentru  porţi sau intrările în casă.
 
• pereţii fundaţiilor trebuie izolaţi cu materiale hidroizolante, pentru a preveni infiltrarea şi erodarea de către apă a structurii de rezistenţă a imobilelor. Pentru hidroizolaţia pardoselilor, trebuie să existe că există placă din beton la nivelul fundaţiei.
 
• posibilele zone care pot oferi adăpost trebuie cunoscute şi localizate din timp. Oficialităţile locale poate informa cetăţenii dacă proprietăţile se află într-o zonă predispusă la inundaţii sau cu risc ridicat. De reţinut că şi în afara zonelor cu risc înalt se produc deseori inundaţii. Trebuie cunoscute din timp  care sunt semnalele ofciale de avertizare pentru inundaţii şi ce trebuie făcut când sunt auzite.
 
• documentele importante (acte de identitate, acte de proprietate, acte de studii) trebuie păstrate în copie. În două ambalaje ermetice din plastic (de exemplu: cutie cu capac, folie protecţie documente A4) pot fi ţinute actele astfel: unul pentru copiile actelor, iar celălalt pentru actele originale. După introducerea acestor acte în aceste recipiente, mai trebuie ambalate încă o dată în pungi de plastic. Aceste obiecte pot fi puse în dulapuri, la o distanţă cât mai mare faţă de pardoseală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii