Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi pentru dezvoltatorii imobiliari din Constanta. Vezi pentru ce le-au primit

ro

05 May, 2010 10:30 2521 Marime text

97e4z8n5_des.jpgAnul trecut, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a înregistrat aproape 40 de reclamaţii împotriva dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale nou construite din toată ţara. Anul acesta, doar în patru luni, numărul reclamaţiilor a ajuns la 25, potrivit datelor ANPC furnizate la solicitarea Money.ro.

În urma controalelor efectuate de Comisariatele Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor şi de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, în 2009 au fost aplicate amenzi în valoare de 140.000 de lei (33.000 de euro) în judeţele Argeş, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Buzău şi municipiul Bucureşti, pentru nerespectarea condiţiilor prescrise sau declarate, precum şi a clauzelor prevăzute în contracte.

În 2010, valoarea amenzilor s-a ridicat la 42.000 de lei (aproximativ 10.200 de euro) şi au fost aplicate dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale din judeţele Bistriţa Năsăud, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Prahova, Satu Mare, Vâlcea şi municipiul Bucureşti. De asemenea, au fost aplicate şi măsuri de returnare a taxelor de rezervare, de restituire a avansului achitat, precum şi de remediere a deficienţelor constatate, inclusiv prin procesul-verbal de recepţie.

Ce au reclamat consumatorii

1. Promisiunea de vânzare - clauze abuzive în contracte
2. Nerespectarea termenului de execuţie
3. Nerespectarea contractului de construcţie
4. Nerespectarea clauzelor contractuale în ceea ce priveşte modul de plată
5. Refuzul de returnare a taxei de rezervare în condiţiile renunţării la cumpărare, în interiorul perioadei de graţie prevăzută în contract
6. Refuzul achitării către petent a penalizărilor prevăzute în contract pentru nerespectare termenului de finalizare a construcţiei
7. Defecte de construcţie apartament aflat în garanţie
8. Neconformităţi în execuţia lucrării
9. Deficienţe de administrare: administratorul cartierului refuză încheierea altui contract de furnizare internet cu o altă societate decât cea impusă; nu sunt respectate condiţiile declarate (lipsă apă caldă, lumină etc.)
10. Obligarea încheierii unui contract de administrare cu o firmă impusă de dezvoltator la tarife foarte ridicate



În cazul în care dezvoltatorii nu şi-au declarat starea de insolvenţă sau falimentul, ANPC poate sancţiona respectivii operatori economici pentru nerespectarea clauzelor contractuale conform prevederilor OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 20.000 lei.

Vestea proastă este pentru cei care şi-au cumpărat un apartament de la un dezvoltator care a intrat în insolvenţă sau faliment. Aceştia vor trebui să apeleze la instanţele de judecată.

Sursa: Money.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii