Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:33 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alina Gorghiu se apără înainte de a fi acuzată de plagiat

ro

23 Jun, 2015 23:01 713 Marime text
Alina Gorghiu se plânge că este iar în centrul unui atac, după ce zilele trecute se plângea că este urmărită de anumite structuri ale statului sau private. În presă a început să circule informația potrivit căreia un lider politic ar fi comis un plagiat! S-a vehiculat numele Alinei Gorghiu, co-președintele PNL, fără a se face însă acuzații concrete. Gorghiu a dorit să se disculpe, chiar dacă materialele nu au fost, încă, publicate: ”În deplină transparență față de opinia publică și pentru o corectă informare a acesteia, fără filtre politice și mediatice, vă aduc la cunoștință că un săptămânal din provincie va publica, în curând, un material de presă despre cartea ”Medierea, oxigen pentru o societate modernă”. Cartea este semnată de către cinci autori și doar coordonată de către mine. În calitate de coordonator, nu am fost responsabilă pentru conținutul propriu-zis și nu am participat la redactarea niciunui rând. Un coordonator al unei lucrări se îngrijește doar de coerența lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut și eu, în cazul volumului "Medierea, oxigen pentru o societate modernă". Cu toate acestea, am verificat această lucrare cu programe electronice antiplagiat. Am făcut acest lucru pentru a preveni situații în care, din cauza unei posibile neglijențe sau omisiuni, nu este citată vreo sursă.
Fiecare test s-a încadrat în limitele de sus ale unei lucrări autentice, asa cum este definită de către reglementările interne și internaționale. Câteva pasaje, reprezentând sub 2% din totalul cărții, nu au fost depistate de softurile antiplagiat, adică nu indică sursa de proveniență, deoarece au apărut într-o publicație fără acces public direct. Alte câteva pasaje sunt texte care aparțin chiar unuia dintre autori, care nu s-a autocitat. Toate aceste erori sunt asumate deschis de către autor și sunt convinsă că nu reprezintă o intenție de plagiat, dată fiind proporția omisiunii față de lucrarea în sine, ci o scăpare a acestuia.
Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenți și munca lor de un an, dar și lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei omisiuni, care reprezintă sub 2% din totalul lucrării. Autorii s-au angajat să remedieze această eroare într-o ediție revizuită. Sunt mulțumită că am contribuit, prin coordonare, la apariția unei cărți de referință într-un domeniu nou în România și îi felicit pe autori pentru munca depusă, cu bună credință.
O parte dintre aceste precizări le-am făcut și săptămânalului care mi-a solicitat un punct de vedere. O eventuală deformare voită a realității nu o pot pune decât pe seama strategiei președintelui PSD de a crea reprezentanților opoziției probleme false, în oglindă cu cele reale, pe care domnia sa, PSD și Guvernul căruia i-a provizorat conducerea le au sau le-au avut. Chiar dacă nu am scris vreun rând al acestei lucrări, cu siguranță se va încerca asocierea numelui meu cu un nou scandal, cum, de altfel, vor urma, așa cum am anunțat, și alte acțiuni, plângeri la diferite instituții, toate cu același scop: de a-mi discredita imaginea. Atât pot să facă ienicerii premierului, aflat în auto-exil, după ce a cerut azil medical la Istanbul, pentru a-și trata problemele medicale și criza de credibilitate prin care trec domnia sa și partidul pe care îl conduce.”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii