Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:35 20 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile locale bat la uşă. Este anul protocoalelor la nivel national şi al alianţelor locale

ro

10 May, 2016 11:09 930 Marime text
La nivel național, partidele au încheiat, începând cu februarie 2016, o serie de protocoale cu privire la politica de alianțe pentru alegerile locale din 5 iunie. Partidul Social Democrat (PSD) a încheiat, separat, protocoale cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), iar Partidul Național Liberal (PNL) a semnat o înțelegere cu Partidul Social Românesc (PSRO). Și la nivel local au fost încheiate o serie de alianțe locale, potrivit Listei semnelor electorale admise de Biroul Electoral Central, la 14 aprilie 2016.
 
Protocoale la nivel național, în vederea alegerilor locale din 5 iunie
 
Protocolul dintre PSD și UNPR privind colaborarea la alegerile din 2016 a fost semnat la 4 februarie 2016 și prevede, în ceea ce privește alegerile locale, că se lasă la latitudinea organizațiilor locale eventualele colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune și constituirea de majorități locale sau județene. Protocolul încheiat la 4 februarie nu prevede și modalitatea prin care cele două partide participă la alegerile parlamentare din 2016. Documentul precizează însă că, după alegerile locale, PSD și UNPR vor aproba în forurile statutare un acord în care vor fi precizate condițiile cu privire la participarea pe liste comune la acest tip de scrutin.
 
PSD și UNPR se mai obligă prin protocol să respingă în mod categoric modificarea legislației electorale în 2016 (Legea alegerilor locale și Legea alegerilor parlamentare) și susțin inițierea unor dezbateri cu privire la sistemul electoral din România după alegerile parlamentare din 2016. Acordul dintre cele două partide a fost semnat de către președintele PSD, Liviu Dragnea, și președintele UNPR, Gabriel Oprea, scrie agerpres.ro.
 
Semnarea protocolului de colaborare dintre PSD și UNPR cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016; 4 februarie 2016
 
Un protocol similar celui dintre PSD și UNPR a fost semnat, la 10 februarie 2016, și între PSD și ALDE. Astfel, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, cele două partide convin să încheie alianțe în plan local, acolo unde vor considera necesar, acestea putând avea candidați și liste comune. Totodată, PSD și ALDE vor stabili, după alegerile locale, condițiile de realizare a unei eventuale alianțe electorale pentru alegerile parlamentare din 2016.
 
În protocolul dintre PSD și ALDE se face referire și la Uniunea Social-Liberală (USL), arătându-se că înțelegerea privind alegerile din 2016 s-a făcut invocându-se buna colaborare dintre social-democrație și liberalism în cadrul USL. Documentul a fost semnat de liderul PSD, Liviu Dragnea, și de copreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.
 
La 15 februarie 2016, și PNL a încheiat un protocol cu PSRO, prin care cele două partide au convenit să constituie, după alegerile locale, majorități comune la nivelul tuturor consiliilor locale sau județene. Protocolul prevede însă că cele două partide vor prezenta liste, candidați și oferte electorale proprii.
 
Protocolul dintre PNL și PSRO prevede, de asemenea, că cele două partide vor semna un protocol distinct pentru o alianță post-electorală, în vederea realizării unei majorități parlamentare, care să constituie și să susțină un eventual guvern. Documentul a fost semnat de către copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și președintele PSRO, Mircea Geoană.
 
Conferință de presă după semnarea protocolului de colaborare electorală între PNL si PSRO, la Palatul Parlamentului; 15 februarie 2016
 
Alianțe locale în vederea alegerilor locale din 5 iunie 2016
 
Potrivit art. 7, alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, alianțele electorale se pot constitui între partide politice sau alianțe politice, la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, însă, decât dintr-o singură alianță electorală. Cele mai multe alianțe locale au fost făcute între PSD și UNPR sau PSD și ALDE, scrie agerpres.ro.
 
Alianța Electorală Alianța pentru Hunedoara, Alianța Electorală "Coaliția pentru Baia Mare", Alianța pentru schimbare Olt, Alianța Electorală Alianța pentru Tîrnova, Alianța Electorală Târgu Secuiesc, Alianța Românească,  Alianța Împreună pentru Săcele,  Alianța Electorală "Alianța PNL-PNȚCD Tătărăștii de Jos", Alianța pentru Unitatea Rromilor, Alianța Electorală MPP — EMNP, Alianța Electorală PSD+UNPR, Alianța Electorală PSD+ALDE etc. sunt o parte dintre alianțele electorale la nivel local, care au fost înregistrate la BEC, la 14 aprilie 2016.
 
Alianța Electorală Alianța pentru Hunedoara (APH), înființată la inițiativa senatorului UNPR, Haralambie Vochițoiu, este formată din Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) și Partidul Socialist Român (PSR), în timp ce Alianța Electorală "Coaliția pentru Baia Mare", inițiată de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este alcătuită din Forumul Democrat German (FDGR) și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD).
 
Alianța Electorală Alianța pentru Tîrnova (APT) este formată la Arad din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și Uniunea Ucrainenilor din România (UUR).
 
 Alianța Electorală "Alianța PNL-PNȚCD Tătărăștii de Jos" este o alianță locală constituită din PNL și PNȚCD, la Teleorman, în timp ce Alianța Împreună pentru Săcele este formată din Partidul Ecologist Român (PER) și Partidul Social Românesc (PSRO), la Brașov.
 
PSD și ALDE candidează, la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii și Florești, sub forma Alianței Electorale PSD+ALDE, scrie agerpres.ro.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii