Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 25 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratorii unor societăți comerciale din Constanța, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

ro

05 Jun, 2019 13:54 763 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: 

DODIȘ CIPRIAN, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
- evaziune fiscală (2 fapte), 
- spălare a banilor (3 fapte), 
DODIȘ CRISTIAN, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
- evaziune fiscală (3 fapte), 
- spălare a banilor (2 fapte), 
BĂJĂNARU IONELIA, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
- evaziune fiscală, 
- spălare a banilor, 
TAWIL RABIH și GHEOCANU ROBERT-COSMIN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală. 

Potrivit DNA, în perioada 2007 - 2008, inculpații Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia, în calitatățile menționate mai sus, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale, au omis, cu intenție, să evidențieze în contabilitate atât operațiunile comerciale efectuate (achiziții și livrări de deșeuri feroase) cât și veniturile realizate în urma acestor activități.

Sumele astfel obținute au fost disimulate prin folosirea unor documente (borderouri fictive de achiziție deșeuri metalice) care aveau rolul de a crea aparența mincinoasă că sumele retrase din conturi aveau o destinație și o origine licită.

„În realitate, sumele respective proveneau din fraudarea bugetului de stat ca urmare a neînregistrării în contabilitatea societăților pe care le administrau a operațiunilor comerciale și veniturilor realizate.
Cei trei oameni de afaceri au beneficiat de ajutorul inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin care s-au implicat în mod direct în întregul mecanism infracțional (prin acte de achiziție a deșeurilor feroase, plata acestor mărfuri, retragerea sumelor de bani provenite din evaziune, procurarea documentelor financiar contabile pentru societățile presupus evazioniste, oferirea de indicații privind completarea și conținutul acestora etc).
Ca urmare a acestor demersuri a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.938.692 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe dividende și contribuție la fondul de mediu.
În cauză Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.246.297 lei” - au transmis procurorii DNA. 


În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin. 

Aceeași măsură a fost dispusă și asupra bunurilor mobile sau imobile care vor intra în patrimoniul inculpaților Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii