Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:47 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A plouat cu propuneri pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2016

ro

01 Mar, 2016 20:31 704 Marime text
 
Comitetul Nobel norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție, a anunţat, potrivit agenţiilor internaționale de presă, a anunţat astăzi că numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an a atins cifra record de 376, depășind cu mult precedentul record, de 278 de propuneri, care data din 2014.
 
Anul acesta, lista conține 228 de persoane și 148 de organizații, identitatea tuturor urmând să rămână secretă timp de 50 de ani. Excepție fac situațiile în care cei care avansează propunerile - miniștri, parlamentari, foști laureați etc - își fac publică alegerea.
 
Se știe deja că pe lista din 2016 figurează, printre alții, Papa Francisc, voluntarii care i-au ajutat pe migranții ajunși în câteva insulele grecești, cancelarul german Angela Merkel și actrița americană Susan Sarandon. Anul trecut Nobelul pentru Pace a revenit Cvartetului pentru Dialog Social din Tunisia, pentru contribuția adusă la edificarea ''democrației pluraliste'' în această țară africană.
 
 
Cei cinci membri ai Comitetului Nobel norvegian - care aleg câștigătorul premiului - au avut ieri o primă reuniune, în cursul căreia și-au putut prezenta și propriile lor propuneri de candidați. Numele câștigătorului sau câștigătorilor (cel mult trei) din 2016 va fi difuzat în luna octombrie, ca și laureații celorlalte premii Nobel, dar ceremonia de înmânare a distincțiilor va avea loc la Oslo și nu la Stockholm, unde se decernează restul premiilor instituite de omul de afaceri suedez Alfred Nobel.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii