Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Un consilier prezidential le explica americanilor de ce a pierdut Blaga alegerile in Bucuresti

ro

28 Mar, 2011 16:47 1193 Marime text

"Blaga a acceptat sa candideze numai dupa ce mai multi lideri PDL au refuzat, iar comportamentul sau a transmis publicului ca se afla in competitie dintr-un fel de obligatie fata de partid si ca nu-si doreste suficient functia (original: was not sufficiently "hungry" for the job)", le spune consilierul prezidential Bogdan Chiritoiu reprezentantilor ambasadei SUA la Bucuresti, potrivit unei telegrame din 2008. Chiritoiu a fost numit in 2009 presedintele Consiliului Concurentei. Subiectul telegramei: "Not hungry: consilierul prezidential discuta despre recentele erori politice"

"Acalmia verii a reprezentat o ocazie pentru Polcouns si pentru alt responsabil politic (original: senior political FSN) pentru a vizita palatul Cotroceni aproape gol pentru un pranz informal, la data de 6 August, cu consilierul Bogdan Chiritoiu. Acesta a realizat o evaluare sincera a rezultatelor PDL, partid pro-Basescu, obtinute la alegerile locale , precizand ca in ciuda rezultatelor "relativ bune" in ansamblu, PDL a avut o "abordare gresita" a competitiei cheie din Bucuresti, care include un sentiment de autosuficienta si ca primaria Bucurestiului i se cuvine de drept. O alta greseala a fost nominalizarea lui Vasile Blaga in ciuda nehotararii sale evidente in ce priveste candidatura pentru aceasta functie. Blaga a acceptat sa candideze numai dupa ce mai multi lideri PDL au refuzat, iar comportamentul sau a transmis publicului ca se afla in competitie dintr-un fel de obligatie fata de partid si ca nu-si doreste suficient functia (original: was not sufficiently "hungry" for the job). Data viitoare, a mai spus el, avem nevoie de cineva care chiar isi doreste aceasta pozitie", se arata in telegrama din 2008.

Potrivit oficialilor americani, "Chiritoiu s-a plans de faptul ca PDL nu si-a anuntat inca optiunea oficiala pentru candidatul la prim-ministru, precizand ca partidul pierde timp pretios, dar ca Stolojan refuza cu incapatanare sa-si anunte in mod oficial candidatura sa pana cand se finalizeaza platforma electorala a partidului".

Intr-un comentariu personal, marcat ca atare la finalul telegramei, oficialii ambasadei noteaza faptul ca "un leitmotiv pe toata durata conversatiei cu Chiritoiu a fost frustrarea ca desi PDL a primit cateva lectii in urma alegerilor locale, partidul sau a facut prea putin pentru a asimila aceste lectii sau sa consume la fel de multa energie ca rivalii lor politici in construirea unei coalitii. Chiritoiu s-a aratat in mod evident frustrat si din cauza relaxarii letargice a partidului in ce priveste anuntarea candidatului sau la functia de premier, pentru a sublinia poate ca nu doar Blaga este insuficient mobilizat, ci si restul partidului. Desi surse PSD, inclusiv liderul de grup parlamentar Hrebenciuc, ne-au confirmat ca suspendarea presedintelui ramane o optiune activa, PSD sustine ca va face asta numai ca ultima instanta, si anume daca Basescu va ignora rezultatele alegerilor care le-ar asigura adversarilor sai politici o majoritate parlamentara".

http://www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii