Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Turcia, "iritata" si "sceptica" privind strategia Romaniei la Marea Neagra

ro

28 Mar, 2011 16:11 949 Marime text
Incercarile Romaniei de a-si spori rolul regional in zona Marii Negre au starnit iritarea diplomatilor turci, arata doua telegrame ale Ambasadei SUA la Bucuresti. "Dupa Summitul NATO de la Bucuresti, cand Stefan Tinca - director politic in Ministerul Afacerilor Externe - a informat ambasadele Aliantei asupra prioritatilor, adjunctul sefului misiunii diplomatice turce a ridicat obiectii fata de fiecare punct atins de Tinca in privinta Marii Negre, chiar si dupa ce Tinca a subliniat ca Ankara si Bucuresti au negociat impreuna limbajul folosit in cazul Marii Negre", se arata intr-o telegrama din 2009 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificata "Confidential" si care are subiectul "Romania: Sources of Conduct".

"De atunci, Romania si-a moderat tonul intr-o incercare constienta de a elimina chestiunile iritante in relatiile sale in randul statelor de la Marea Neagra, inclusiv eliminarea linkului catre Forumul Marii Negre de pe pagina de web a Ministerului de Afaceri Externe. Nu a fost suficient pentru a cladi experienta bazata pe mai multa colaborare, cooperare si mai cuprinzatoare de care Romania are nevoie pentru a promova o identitate regionala a Marii Negre. Ministerul Afacerilor Externe este in curs de revizuire a strategiei pentru Marea Neagra", se mai arata in telegrama citata.

"O provocare mai complicata pentru Romania este mentinerea de relatii bune cu Turcia. In ciuda trecutului sangeros cu Imperiul Otoman, Romania se mandreste astazi cu o puternica relatie politica, economica si sociala cu Turcia si este pe deplin atasata aderarii Turciei la UE. [...] Totusi exista diferente care inhiba dezvoltarea unei colaborari depline in regiunea Marii Negre intre Romania si Turcia. In timp ce Romania vrea un regim politic care ar intari atat vocea statelor mici cat si influenta institutiilor europene si euro-atlantice, Ankara este mult mai precauta cu privire la potentialele reactii ale Rusiei si preocupata de impactul exercitat asupra managementului turcesc de complicatul acces prin stramtoarea Bosfor sau de o activitate maritima crescuta in Mare. In aceasta privinta, Turcia nu e deloc timida in a-si exprima nemultumirea la Bucuresti fata de dorinta Romaniei de a cere o prezenta mai mare a NATO (si a SUA) in Marea Neagra", se mai arata in telegrama citata.

Intr-o alta telegrama, neclasificata si nedatata, avand subiectul "Romania propune un centru de training post-conflict, alte proiecte la Marea Neagra", este relatata reactia unui diplomat turc fata de propunerile Romaniei privind Marea Neagra (posibil, aceeasi intalnire de unde a relatat si telegrama precedenta): "reprezentantul Turciei a criticat dur propunerile lui Tinca (Stefan Tinca, director politic MAE - n.red.) de a resuscita Forumul Marii Negre in 2009 la nivel ministerial".

Telegrama ambasadei relateaza, intr-o nota scurta, reactia diplomatului turc la propunerea lui Tinca de organizare a unei intalniri informale la nivelul ministrilor din tarile participante la Forumul Marii Negre: "Aceasta parte a prezentarii l-a iritat in mod evident pe adjunctul misiunii Turciei, care a etichetat Forumul drept «o pierdere de timp» care a esuat sa indeplineasca standardele privind «caracterul atotcuprinzator, proprietate regionala si transparenta»".

Comentariul ambasadei arata ca "Romania a inteles mesajul privind focalizarea atentiei mai mult pe chestiuni de securitate soft ("soft security issues" - in original) in regiunea Marii Negre. Turcia, sceptica ca intotdeauna in legatura cu aspiratiile Romaniei, a proiectat o umbra asupra briefing-ului exprimand obiectii puternice fata de sustinerea Bucurestiului pentru un nou Forum al Marii Negre la nivel inalt".

http://www.hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii