Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa  Majoritatea respondenţilor sunt sceptici cu privire la pensia ocupaţională

ro

24 Feb, 2020 00:00 4067 Marime text

În perioada 24 februarie - 1 martie, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat un sondaj de opinie cu întrebarea „Credeţi că pensia ocupaţională este o soluţie viabilă?“. 51% dintre respondenţi s-au arătat sceptici cu privire la implementarea acestei noi scheme de pensie.





Amintim că recenta lege privind reglementarea pensiilor ocupaţionale (Legea nr. 1/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie 2020) prevede o nouă pensie suplimentară, care se va adăuga pensiei de la stat sau celei private, ea putând fi stabilită de fiecare angajator care vrea şi are capacitatea financiară să ofere astfel de beneficii salariaţilor. Contribuţiile la fondul de pensii ocupaţionale au două componente: cea a salariatului şi cea a angajatorului, care poate stabili contribuţii diferite pentru angajaţi, în funcţie de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.). Evidenţa banilor vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără a i se impune penalităţi.


Potrivit fostului director al Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, „în cazul pensiilor ocupaţionale contribuţiile se depun de angajator, reprezintă o componentă a pachetului motivaţional care este aferent derulării unui contract individual de muncă. Nu se face distincţie de tipul angajatorului. Dacă este privat sau de stat. E un fapt lăudabil că în acest moment avem mai multe forme de a stimula economiile pentru bătrâneţe”.


Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanţa
 

Citeşte şi:

Modificare importantă la Casa de Pensii. Perioadele de grupă nemenţionate în cartea de muncă trebuie dovedite cu adeverinţe

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii