Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea privind pensiile ocupaţionale. Ce prevede şi de la ce vârstă se poate beneficia de ea (document)

ro

10 Jan, 2020 00:00 7478 Marime text

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 10 din 8 ianuarie 2020, a fost publicată Legea privind pensiile ocupaţionale.


Legea stabileşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi a fondurilor de pensii ocupaţionale şi principiile organizării şi funcţionării administratorilor fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi coordonarea activităţii altor entităţi implicate în acest domeniu. De asemenea, are rol pentru reglementarea şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale.


Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului singur sau prin asociere cu alţi angajatori cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Schemele de pensii ocupaţionale sunt furnizate de administratori cu consultarea angajaţilor şi sunt furnizate de către administratori, pe baza unui prospect.


Pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare, autorizate de Comisie în acest scop. Societatea de pensii se constituie sub forma unei societăţi pe acţiuni, iar persoanele care intenţionează să înfiinţeze o societate de pensii depun la Comisie cererea pentru autorizarea de constituire.


Schema de pensii ocupaţionale negociată trebuie să conţină, cel puţin, cuantumul şi periodicitatea contribuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, după caz, actualizarea lor, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor.


Încadrarea în munca a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la o schemă de pensii ocupaţionale şi nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la o astfel de schemă fară acordul scris al persoanei respective. Angajatorul reţine şi virează contribuţiile angajaţilor săi care au calitatea de participant la o schemă de pensii ocupaţionale, la termenele şi în cuantumul prevăzut în schema de pensii.


Administratorul şi angajatorul procedează la publicitatea schemei de pensii ocupaţionale numai după autorizarea acestuia, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei de administrare. Fondul de pensii ocupaţionale trebuie să aibă minimum 100 de participanţi şi se constituie prin contract de societate civilă. Conţinutul contractului-cadru de societate civilă prin care se constituie un fond de pensii ocupaţionale este stabilit prin normele adoptate de Comisie. Denumirea fondului de pensii ocupaţionale va conţine sintagma "fond de pensii ocupaţionale". Denumirea fondului de pensii ocupaţionale nu trebuie să inducă în eroare participanţii, potenţialii participanţi sau alte persoane.


O persoană nu poate fi participant, în acelaşi timp, la mai multe fonduri de pensii reglementate de lege şi poate avea un singur cont la fondul de pensii al cărui participant este.
Participantul la un fond de pensii ocupaţionale este angajatul, funcţionarul public, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, precum şi altă persoană care realizează venituri din activităţi profesionale sau agricole, care aderă la un fond de pensii ocupaţionale şi în numele căreia s-au plătit de către angajator contribuţii la un fond de pensii ocupaţionale şi are un drept viitor la o pensie ocupaţională.


Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative:
a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost plătite contribuţii minim 7 ani;
c) activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei ocupaţionale minime prevăzute prin normele adoptate de Comisie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii