Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj sunt de acord cu desființarea Poliţiei Locale

ro

23 Dec, 2019 00:00 2535 Marime text
La Darabani, oraş din judeţul Botoşani, Consiliul Local a decis să desfiinţeze Poliţia Locală. Ultima şedinţă de Consiliu Local a aprobat reorganizarea aparatului de specialitate al primarului, dar şi organigrama şi statul de funcţii al personalului din cadrul Primăriei oraşului Darabani, care a inclus înfiinţarea şi reorganizarea unor compartimente, dar şi desfiinţarea Poliţiei Locale.
 
„În vederea eficientizării cheltuielilor administrative şi operativităţii aparatului de specialitate al primarului oraşului Darabani, deoarece o parte a personalului Poliţiei Locale Darabani, pentru funcţia şi autoritatea ce o deţin, nu se bucură de respectul cuvenit din partea cetăţenilor, datorită unor manifestări ale acestora din timpul serviciului cât şi în timpul liber care aduc atingere prestigiului autorităţii publice în care îşi desfăşoară activitatea, Serviciul Poliţie Locală se desfiinţează", se arată în raportul de aprobare al primarului Liviu Hrimiuc.
 
Mai mult, pe internet circulă şi o petiţie prin care se cere abrogarea Legii 155/2010, care conferă primărilor posibilitatea să înfiinţeze propria poliţie la nivel local. „Agenţii sunt luaţi din rândul cetăţenilor fără studii de specialitate şi avansaţi de la gardieni publici la organe competente. Aceştia abuzează în nenumărate rânduri de cetăţenii pe care ar trebui să îi apere, în ciuda faptului că sunt plătiţi din banii acestora. Preferăm să se mărească salariile poliţiştilor naţionali şi ale jandarmilor, nu să se înfiinţeze instituţii peste noapte care să abuzeze de noi, oamenii liberi. Ştim cu toţii că aceştia au fost înfiinţaţi pentru a servi politicienilor, şi nu cetăţenilor“, se spune în petiţie.
 
Poliţia Locală a fost înfiinţată în 2011, prin reorganizarea Poliţei comunitare, în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplină în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; activitatea comercială; evidenţa persoanelor.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat sondajul de opinie cu întrebarea: Sunteţi de acord cu desfiinţarea Poliţiei Locale? La sondaj au participat peste 640 de persoane. Dintre acestea, 59% au răspuns pozitiv, iar 41% - negativ. Mai mult, respondenţii au transmis şi părerea lor privind tema sondajului. 
„Stau numai în birouri şi nu previn infracţiuni. Vin numai după producerea infracţiunilor şi crimelor şi atunci nu rezolva nimic. Exemplu recent: într-un cartier mare de blocuri din Ploieşti se detonează de pe 15 decembrie 2019 într-o veselie artificii, care produc zgomot care se aude de la peste 500 de metri, în condiţiile în care aceasta este infracţiune. Ce credibilitate mai au românii în poliţie, în general?“, susţine un cititor. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii