Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:11 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul nevăzut Sfântul Nicodim Aghioritul ne arată strategiile de amăgire ale vrăjmaşului

ro

15 Jul, 2012 20:22 937 Marime text

Tactica diavolului în războiul de amăgire a oamenilor

"Află, iubite, ca la nimic nu se sârguieşte mai mult diavolul decât la ruinarea noastră şi ca el nu duce lupta cu toţi după aceeaşi metodă.

Ca să încep a-ţi nota unele din strategiile, cuvintele, şi rânduielile folosite de el în lupta, îţi înfăţişez cinci stări ale omului: unii sunt în robia păcatului, fără vreun gând de eliberare; alţii doresc să se elibereze, dar nu întreprind nimic hotărât; apoi sunt unii care după ce au câştigat virtuţile, cad în păcat cu mai mare pierzare. Dintre aceştia unii cred că merg spre desăvârşire, alţii lasă calea virtuţii ce au; iar alţii fac din aceasta virtute o pricină de răutate. Vom vorbi despre fiecare aparte.

Cap. XXIX. Războiul şi amăgirea folosite de diavol cu cei ce-i ţine în robia păcatului

Când diavolul ţine pe cineva în robia păcatului, el este mai zelos decât la orice a-l şi a-l scoate din orice gând bun care l-ar face să-şi cunoască viaţa lui cea nenorocită. Nu numai că îl scoate din orice gând ce l-ar duce la convertire şi la pocăinţă punându-i în mintea lui alte gânduri rele şi potrivnice, ci şi cu uneltiri gata şi cu prilejuri imediate, îl face să cadă adesea în acelaşi păcat ori în altele mai mari. Din acestea mizerabilul pacatos iese mai intunecat si mai orbit, incat aceasta orbire il arunca in prapastia pacatului si de la starea de compatimire, de la orbire trece la un pacat mai mare, incat mai toata viata lui ticaloasa se misca intr-un cerc vicios pana la moarte, daca Dumnezeu nu se va ingriji sa-l mantuiasca prin harul Sau.

Deci cel ce se afla in aceasta stare nenorocita, daca voieste a se insanatosi trebuie sa primeasca cat mai repede posibil acel gand si acea inspiratie care-l cheama de la intuneric la lumina, de la pacat la pocainta si trebuie sa strige din toata inima catre Facatorul sau: "Domnul meu, ajuta-mi, ajuta-mi degrab si nu ma mai lasa in acest intuneric al pacatului".

Dar sa nu inceteze a repeta aceasta strigare si indata, de-i posibil sa ceara ajutor si sfat ca sa se poata elibera de vrajmasi; iar de nu se poate ridica repede, sa alerge cu toata barbatia la Iisus cel rastignit, sa cada la sfintele Lui picioare cu fata la pamant si la Nascatoarea de Dumnezeu Maria, cerand indurare si ajutor. In aceasta barbatie sta toata biruinta.

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/07/14/sfantul-nicodim-aghioritul-razboiul-nevazut/

Ti-a placut articolul?

Comentarii