Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caracatita italiana ataca Navodariul

ro

21 May, 2010 02:08 4974 Marime text

cap_caracatita_navodari.jpg Unul dintre administratorii grupului de firme care plănuieşte să înfiinţeze depozitul de deşeuri industriale la Năvodari pare să fi fost implicat, cu mulţi ani în urmă, în ceva afaceri dubioase în Italia, ţara sa de baştină.

vincenteli_fertilchim.jpgEste vorba despre Ernesto Sudati, administrator şi membru în Consiliul de Administraţie al Ecological Center SA şi SC Combinatul de Îngrăşăminte Chimice SA, dar şi preşedinte al CA-ului societăţii Marway Fertilchim. O simplă căutare pe Google, având ca subiect numele lui Sudati, ne dezvăluie ceea ce pare a fi marele mister al afaceriştilor veniţi din Peninsulă, în România. Materialul apărut în ziarul Giornale di Brescia pe 27 iulie 2004 ne spune că un anume Ernesto Sudati, în vârstă de 49 de ani, din Piacenza, fusese arestat pe 7 mai anul anterior. Coincidenţa de nume sare, în mod evident, în ochi, mai ales în contextul în care afacerile pe care italienii de la Ecological Center vor să le deruleze la Năvodari sunt foarte controversate. Revenind la ziarul italian, acesta spune că „doi bărbaţi din Brescia sunt cercetaţi pentru comiterea mai multor fraude internaţionale care ar fi adus unui grup italo-elveţian câştiguri de 24 de milioane de euro în mai puţin de trei ani. Procuratura din provincia Como a finalizat zilele acestea ancheta în această situaţie complexă născută în lumea siderurgiei. Înlocuitorul procurorului din Como, Vittorio Nessi, a trimis cererea de arestare pentru 11 persoane, dintre care 8 elveţieni, cu ipoteza de asociere pentru comiterea de infracţiuni împotriva patrimoniului. Presupusul şef al bandei «de oţel» este Ernesto Sudati, de 49 de ani, din Piacenza, arestat pe 7 mai 2003, împreună cu mâna sa dreaptă, Fabio Benedetti de 36 de ani, din Desenzano (Brescia). Însă, P.B. de 49 de ani din Brescia este căutat de poliţia din România pentru a fi arestat, însă nu poate fi găsit. 13 fraude au fost deja denunţate în trecut după ce au fost expuse (dezvăluite), prezentate la Como de o companie de construcţii din Cantu, fraudată de 1,6 milioane de euro. Gruparea infracţională contacta clienţii cărora le oferea mari cantităţi de oţel, dar şi garanţii bancare false: plăţile firmelor de construcţie escrocate erau apoi dirijate către bănci din opt ţări din Europa şi din Africa de Nord". Nu trebuie uitat un fapt important: materialul a apărut în Giornale di Brescia în 2004. Mai mult decât atât, poate exista posibilitatea ca administratorul firmelor din Năvodari să nu fie una şi aceeaşi persoană cu şeful grupului infracţional despre care vorbesc ziariştii italieni, însă nu putem trece cu vederea anumite aspecte.

radu_mazare_vintentelli.jpgToate drumurile duc la... Piacenza

Un punct forte care ne face să bănuim că vorbim despre una şi aceeaşi persoană este anul naşterii lui Sudati de la Marway Fertilchim, Ecological Center şi SC Combinatul de Îngrăşăminte Chimice SA: 1956. Dacă facem un calcul, în 2004, Sudati avea chiar vârsta menţionată în materialul de presă. Însă, în mod normal, partenerii săi de afaceri au negat cu totul existenţa unor antecedente infracţionale în viaţa lui Ernesto Sudati. Contactat telefonic, Roberto Vincentelli, asociat şi administrator al celor trei firme, a spus că nu ştia de existenţa articolului din presa italiană, dar că nu crede că Sudati ar fi făcut aşa ceva vreodată. „Nu, sunt informaţii vechi. Nu este adevărat. Nu cred... i-am cerut cazierul şi nu este nimic", a spus Vincentelli. Declaraţiile sale au fost completate de Manuela Marinescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ecological Center: „Eu cred că dacă ar fi fost adevărat, s-ar fi văzut în cazier. Iar noi îi cerem cazierul anual atunci când se reînnoieşte mandatul de administrator. Am cerut acest cazier şi pot să vă arăt", a mai spus Manuela Marinescu. SC Ecological Center SA, titularul proiectului de înfiinţare al unui depozit de deşeuri la Năvodari, are în acţionariat două persoane fizice (Roberto Vincentelli şi Manuela Ştefania Marinescu) şi o persoană juridică (SC Marway Fertilchim SA). Pe lista administratorilor se numără: Roberto Vincentelli, Manuela Marinescu, Ernesto Sudati, Alfredo Cagnani şi Federica Sudati. În ceea ce priveşte SC Combinatul de Îngrăşăminte Chimice SA, acesta este administrat de Roberto Vincentelli, Manuela Marinescu, Ernesto Sudati, Alfredo Cagnani. Asociaţi la CICH sunt aceiaşi trei ca şi în cazul Ecological Center: Roberto Vincentelli, Manuela Ştefania Marinescu şi SC Marway Fertilchim SA. Firma mamă, Marway Fertilchim SA, are patru asociaţi: persoane fizice - Roberto Vincentelli, Manuela Ştefania Marinescu şi Jacopo Vincentelli - şi persoane juridice - PRF International, cu sediul în Piacenza, Italia. Din nou, Piacenza lui Sudati din ziar. Administratori ai Marway Fertilchim sunt Manuela Marinescu, Ernesto Sudati (preşedintele Consiliului de Administraţie), Alfredo Cagnani (avocat şi consilier local în Italia) şi Roberto Vincentelli.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 23 May, 2010 13:14 De ce se doreste construirea DEPOZITULUI de deseuri industriale pe tarmul MARII NEGRE ??? CHIAR langa MAMAIA si Constanta ??? De ce nu in alta PARTE ??? sau deloc ??? DOBROGEA nu are NEVOIE de DEPOZITE de deseuri industriale !!!