Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rectorul Universităţii "Ovidius", Dănuț Tiberius Epure, a fost reținut

ro

31 Jul, 2013 14:26 2712 Marime text
Rectorul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, Dănuţ Tiberius Epure, a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acesta este cercetat penal pentru trei infracțiuni de luare de mită. Procurorii DNA spun că ar fi vândut unor candidaţi subiectele examenului de admitere la Facultatea de Medicină, contra sumei de 9 mii de euro. În urma percheziţiilor la domiciliul acestuia cât şi la biroul rectoratului, a mai fost reţinută o altă persoană acuzată de complicitate.
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat informaţiile potrivit cărora rectorul Universităţii Ovidius a fost reţinut pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor acesta a solicitat sume de bani în schimbul subiectelor la examenul de admitere de la Facultatea de Farmacie. Alături de Dănuţ Epure, o altă persoană pe nume Tala Stere a fost reţinută fiind acuzată de complicitate. Se pare că această persoană a fost intermediar.
 
“În cursul lunii august 2012, inculpatul Dănuţ Tiberius Epure, în calitate de rector al Universtăţii Ovidius, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 de euro, pentru a faicilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universtăţii Ovidius, pe un loc destinat studenţilor străini. De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins, atât direct cât și prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziția unor candidați la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.
Din banii pretinși în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidați subiectele și rezolvările acestora la disciplinele biologie și chimie. În acest demers, de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani”, se arată în comunicatul DNA.
 
Percheziţiile au început marţi dimineaţă la domiciliul rectorului şi au continuat timp de 5 ore la biroul de la Universitate care a fost sigilat şi ulterior desigilat în prezenţa acestuia. Dănuţ Epure şi Tala Stere au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
 
Avocatul rectorului, Cătălin Filişan a luat parte la toate percheziţiile procurorilor DNA, însă la Tribunalul Bucureşti, rectorul va fi reprezentat de un alt avocat.
 
“Eu nu îl reprezint zilele astea la Bucureşti şi nu am alte chestiuni noi. Nu vă pot spune nici ce documente au căutat procurorii DNA la Constanța, pentru că nici nouă nu ni s-a spus, s-au făcut percheziții și s-au ridicat o parte din înscrisuri”, a declarat avocatul Cătălin Filişan.
 
La nici o lună de la numirea sa în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Dănuţ Epure a fost suspendat în urma unei decizii luate în unanimitate de către Biroul Permanent al Consiliului până la elucidarea situaţiei în care se află. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă actele de urmările penală şi în cazul altor persoane.

UPDATE
Fostul Ministru al Educaţiei şi membru în Comisia de Învăţământ în Senatul României, Ecaterina Andronescu este de părere că până la o decizie a instanţei, rectorul trebuie suspendat.
“Cred că este groaznic şi pentru Universitatea din Constanţa şi pentru învăţământul românesc dacă se verifică aceste derapaje ale rectorilor, mi se par inacceptabile. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă şi Ministerul şi comunitatea de acolo este suspendarea şi transferarea atribuţiilor pe care le are rectorul către un prorector. Fără îndoială, suspendarea să fie una condiţionată. Dacă justiția decide că este vinovat, ea rămâne definitivă, dacă nu se verifică aceste fapte, el se întoarce pe bună dreptate şi chiar şi cu scuze”, a declarat Ecaterina Andronescu,  senator Comisia de Învăţământ.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă actele de urmările penală şi în cazul altor persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii