Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Promenada, un proiect viabil pentru Năvodari

ro

11 Sep, 2014 20:14 3003 Marime text
Societatea civilă din Năvodari este în fierbere. Preoți, oameni de afaceri, profesori, studenți, turiști și  locuitori ai orașului sunt nemulțumiți de atacurile, fără precedent, din ultima vreme, la care sunt supuse proiectele administrației publice locale pentru dezvoltarea orașului Năvodari.
Locuitorii urbei consideră că proiectele demarate de administrația publică locală trebuie să continue, pentru că ele au drept scop dezvoltarea orașului Năvodari.
Oamenii se declară nemulțumiți de atacurile nefondate cu privire la proiectul privind promenada care se va construi, pe malul mării, în orașul Năvodari. Nedumerirea cetățenilor este cu atât mai mare cu cât, timp de doi ani și jumătate, proiectul nu a fost contestat de nimeni, iar acum, când s-a găsit finanțarea necesară pentru demararea lucrărilor, dintr-odată s-a dat startul unei campanii furibunde împotriva realizării promenadei Mării Negre în orașul Năvodari.


Dar ce prevede proiectul?


Reamintim că proiectul a fost depus în 14 martie 2012, iar el prevede amenajarea unei alei pietonale cu o arhitectură deosebită, aleea urmând să aibă o lățime de cel mult 6 m. Amenajarea aleii de promenadă se va realiza în proximitatea malului Mării Negre – în zona de litoral a Orașului Năvodari, la mai mult de 60 de metri de limita Mării Negre, fiind astfel protejată zona de plajă și fiind respectate prevederile legii.
Lungimea aleii de promenadă este de aproximativ 6 km – de la Digul de Sud până la limita administrativă cu Municipiul Constanța – Stațiunea Mamaia.
Investiția se va realiza din materiale naturale – dale din granit, urmând să fie prevăzută cu: 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre;  2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene; 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare alimentați cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabile (energie solară); 600 de bănci compozite fără spătar; 300 de bănci cu spătar; 300 de jardiniere; 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public; un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe; 4 pergole.
Proiectul cuprinde și realizarea unei rețele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale și prevenirea oricăror inundații pentru riverani, la execuția aleii de promenadă urmând a se utiliza structura geogril pentru stabilizarea solului și consolidarea terenului în zona de acces pe plajă. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiția urmând să fie prevăzută cu rețea de alimentare cu apă pentru deservirea cișmelelor și a dușurilor pentru plajă, dar și cu rețea de alimentare cu energie electrică.
Prin implementarea acestui proiect, turiștii si locuitorii orașului Năvodari pot beneficia de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea, promenada urmând să reprezinte un adevărat traseu turistic, cu zone de odihna si socializare.
Valoarea proiectului este de 35.822.322,80 lei (inclusiv TVA) și se va finanța în procent de 98 %  din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, contribuția Orașului Năvodari la această investiție urmând să fie de cel mult 2 %.
Proiecte similare se pot identifica astăzi în toate orașele turistice europene care au acces la zona de litoral – Rimini (Italia), Alicante (Spania), Larnaca (Cipru), Gibraltar, Barcelona (Spania), Benidorm (Spania) ș.a.


Interesele obscure blochează realizarea promenadei


Numai că, aflat în faza de precontractare, proiectul a început să „deranjeze” interesele unor persoane.
Astfel că oameni de afaceri din România și nu numai intenționează să blocheze realizarea proiectului, tocmai pentru motivul că vor să aibă exclusivitate în zona  de litoral a orașului Năvodari, încercând prin toate pârghiile administrative să împiedice dezvoltarea localității.
Acesta este motivul pentru care societatea civilă din Năvodari – preoți, dascăli, profesori, locuitori ai orașului Năvodari din toate categoriile socio-profesionale au inițiat public un demers pentru strângerea de semnături și pentru a face cunoscută voința locuitorilor orașului Năvodari de a susține realizarea acestui proiect.
Sub sloganul “Ce este bun pentru stațiunea Mamaia este bun și pentru orașul Năvodari ! Fii împreună cu noi pentru Năvodari – oraș european ! Pentru Năvodari  - stațiune turistică !”, reprezentanții societății civile doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la persoanele care doresc să împiedice dezvoltarea localității.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii