Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanțele - boala cronică a statului

ro

23 Jul, 2013 13:51 1858 Marime text
Au inițiative, au resurse umane, au idei dar nu au fonduri! Așa se disculpă autoritățile locale când vine vorba despre pacienții care, pentru supravieţuire, au nevoie de susţinerea unor Asociații de Organizații non-guvernamentale. La inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu afecțiuni cronice, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale s-au întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale pentru a discuta pe marginea problemelor cu care se confruntă pacienții.
 
„Un număr de peste 1.200 de persoane sunt în așteptare pentru că nu există fonduri pentru tratamente, deși stadiul în care se află pacientul respectiv îl ajută să depășească acest moment critic al vieții lui, să poată trăi în continuare. Este dureros să știi că este o șansă să trăiești chiar dacă ai fost diagnosticat cu o boală și în același timp să afli că nu există fonduri pentru a beneficia de tratament.”, a declarat Mirela Iancu, reprezentant ONG.
 
De lipsa fondurilor și implicit a tratamentelor se plâng și pacienții bolnavi de scleroză multiplă, o afecțiune care nu poate fi vindecată, dar a cărei evoluție poate fi menținută la un anumit nivel.
 
„Mi-aș dori ca persoanele cu scleroză multiplă să beneficieze de toate tratamentele care sunt posibile pentru că un tratament făcut când trebuie, nu ar mai face să existe 400-500 de persoane care așteaptă pe o listă de așteptare. Și de asta ne-ar fi trebuit un tratament care să ne aducă pe linia de plutire. Există un tratament, este destul de scump, nu este inclus în programul național. Am înțeles că este pe o listă de așteptare a medicamentelor de a intra pe piață.”, a declarat Ion Dorian, preș Asociția Pacienților cu Scleroză Multiplă.
 
În ceea ce privește lista de medicamente, aceasta nu a mai fost modificată din 2008 şi va fi revizuită abia în 2014. De lipsa fondurilor se plâng și reprezentanții direcției de asistență socială.
 
”Sunt niște criterii medico-psiho-sociale care nu permit acordarea gradului grav cu asistent personal așa cum ar fi trebuit să beneficieze, dar aceste încadrări se fac în funcție de niște criterii, stadiul bolii, analize. Prin colaborarea noastră ca și direcție cu asociațiile de pacienți, îi susținem și-i ajutăm cât permit fondurile, insuficiente dealtfel.”, a declarat Marina Epure, reprezentant DGASPCT.
 
Până în prezent, la nivelul județului Constanța, autoritățile au investit sume importante de bani pentru campaniile de prevenire. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică recunosc că nu sunt fonduri la nivel central, însă există posibilitatea de a accesa proiecte europene.
 
„Cel mai bine este ca organizațiile să se adune la aceeași masă, să venim și noi după ce v-ați adunat, facem o prioritate de proiecte de programe și vedem pe ce fonduri putem să accesăm. Scriem proiectul împreună.”, a declarat dr. Daniel Verman, reprezentant DSPJ.
 
O altă problemă ridicată la această dezbatere a fost lipsa sediilor pentru asociațiile de pacienți.
 
„Cu un spațiu pus la dispoziție de autorități, pot să aducă acolo voluntariatul specific de ONG și să furnizeze servicii de educație care sunt specifice pacienților și să ajute astfel creșterea calității vieții pacienților. Sunt lucruri care nu costă foarte mult, dar autoritatea trebuie să înțeleagă că din puținele resurse pe care le are poate găsi soluții pentru a ajuta, nu neapărat financiare.”, a declarat Iulian Petre, Vicepreședinte COPAC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii