Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Sunt frate cu un fir de iarbă”, un nou volum semnat de Pericle Martinescu, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

16 Dec, 2019 00:00 2074 Marime text

Volumul „Sunt frate cu un fir de iarbă” reunește poemele în proză semnate de Pericle Martinescu și publicate la vârsta de 30 de ani, după ce, în urmă cu cinci ani, debutase cu un roman.





Este parcursul unui „suflet chinuit” de tribulațiile unei inimi veșnic îndrăgostite, care îi fac viața o pendulare permanentă între extaz și agonie:
 

„Existența mea e alcătuită dintr’un Paradis și dintr’un Infern, care bat în același tempo, sdrobindu-se între ele și refăcându-se în fiecare clipă, ca cele două auricole ale inimii…Totuși, nu mi-aș schimba soarta cu a nici unui împărat și cu a nici unui sfânt.”


Găsim în volum considerații asupra soartei, asupra libertății sau înlănțuirii prin dragoste, asupra singurătății vieții și poeziei. O metaforă a vieții, văzute ca „un imens ocean, la marginea căruia se nasc și mișună oamenii, ca niște ființe paradoxale care admiră perspectivele lui nesfârșite, dar se tem de apa ce se sbuciumă într’un vecinic tumult”, îi prilejuiește poetului rememorarea înfricoșată dar și mândră a tuturor aventurilor sale pe „bătrânul ocean”, îmbarcat pe corabia lui de vise și deznădejdi.


DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF

 

La aruncarea în lume, tânărul poet este îndemnat de îngerul său protector să exploreze Valea Plângerii și a Bucuriei, dar avertizat să nu se lase amăgit de bucurie și nici tulburat de durere, căci nici una dintre ele nu e, de fapt, reală: „Nu te apropria prea mult de oameni și de lucruri și, mai ales, nu căuta să cercetezi relațiile și contrastele lor. Dacă vrei să fii fericit, renunță la fericire. Dacă vrei să fii așezat la loc de cinste, renunță la glorie. Dacă vrei să fii primit cu bucurie, nu intra nicăeri nepoftit. Și dacă vrei să fii căutat de alții, tu nu căuta pe nimeni. Așteaptă-ți Hazardul. El este acela pe care-l voi trimite să te însoțească peste tot, pentru a te feri și de bucurie și de întristare.”



Însă sfaturile îngerului sunt uitate și poetul mărturisește că, slab și stingher, a luptat toată viața împotriva hazardului, zbătându-se printre lucruri și războindu-se cu semenii săi.
 

„Am vrut să cunosc toate legile vieții și să stăpânesc misterele naturii. Am căutat să fiu mai bogat decât cei avuți; mai tare decât cei puternici; și mai cunoscut decât cei slăviți. Am plâns și m-am revoltat împotriva Durerii și totdeauna am alergat ca un nebun după Fantoma Fericirii.
Dar, vai, totul mi-a ieșit pe dos! Căci nimic din ceea ce am cucerit în viață, nu mi-a rămas acum.”



Volumul „Sunt frate cu un fir de iarbă“, un „compromis” între poezie și proză, este o carte fermecătoare, în care Pericle Martinescu și-a „montat” în poeme bijuterii ale introspecției și conversațiilor cu sufletul său dornic de absolut.
 

Descoperă în Biblioteca Digitală şi alte volume semnate de Pericle Martinescu!
 

„Existențe și creații literare“, de Pericle Martinescu

„Jurnalul intermitent“, de Pericle Martinescu

„7 ani cât 70”, de Pericle Martinescu

„Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945”, de Pericle Martinescu

„Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu

„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

„Costache Negri“, de Pericle Martinescu

„Excursie în Ciclade”, de Pericle Martinescu

„Umbre pe pânza vremii”, de Pericle Martinescu

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari