Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 2005, conduce spiritual comunitatea musulmană din România. Muftiul Iusuf Muurat aniversează 45 de ani

ro

18 Aug, 2022 00:00 3330 Marime text
  • În urmă cu 17 ani, la jumătatea lunii septembrie, era ales, la doar 28 de ani, pentru prima dată, șef al cultului musulman
  • Între 1994 şi 1995, a urmat cursuri TÖMER de perfecţionare a limbii turce, iar în 1995 a fost admis la Facultatea de Teologie a Universităţii 19 Mai din Samsun, pe care a absolvit-o în anul 2000
  • Este cunoscător al limbii turce, al limbii arabe şi al limbii engleze și pasionat de istorie
  • În timpul liber, practică fotbalul sau tenisul de masă
  • Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a fost reales pentru al patrulea mandat în 2020


 
Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, originar din orașul Medgidia, împlinește, astăzi, 18 august, 45 de ani.
 
În urmă cu 17 ani, la jumătatea lunii septembrie, era ales, la doar 28 de ani, pentru prima dată, șef al cultului musulman, la expirarea mandatului de cinci ani al predecesorului său, muftiul Bagâș Sanghirai, cu 19 voturi din cele 25 exprimate de membrii Sura-Islam.

Din Sura-Islam (Colegiu Sinodal) fac parte 15 clerici, 8 mireni, muftiul în exercițiu și directorul Colegiului Teologic “Kemal Atatürk”.
 
A început sã înveţe în România, dar pentru a putea studia teologia islamică şi-a continuat şcolarizarea începând din anul 1991 în Turcia – astfel a absolvit Liceul Teologic din Edirne în 1994.
 
Între 1994 şi 1995 a urmat cursuri TÖMER de perfecţionare a limbii turce, iar în 1995 a fost admis la Facultatea de Teologie a Universităţii 19 Mai din Samsun pe care a absolvit-o în anul 2000.
 
Muurat Iusuf s-a întors în România şi a început serviciul în slujba comunităţii musulmane. A pornit prin a preda religia islamică la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia.
 
Din 2001 a activat în cadrul Muftiatului Cultului Musulman din România îndeplinind funcţia de consilier de cult. În acelaşi an este numit membru al Comisiei Naţionale de eliberare a programelor analitice la disciplinele teologice.
 
De asemenea a predat religia islamică în liceele Traian, Ovidius şi la Colegiul Naţional Mircea cel Bãtrân din Constanţa.
 
Totodată şi-a continuat studiile în domeniul teologic la Facultatea de Teologie a Universităţii Valahia din Târgovişte – obţinând titlul de master în urma susţinerii lucrării ’’Ethosul Juridic Islamic şi Creştin din Dobrogea’’.
  
Este cunoscător al limbii turce, al limbii arabe şi al limbii engleze, și pasionat de istorie.

În timpul liber practică fotbalul sau tenisul de masă.


Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a fost reales pentru al patrulea mandat în 2020.

În anul 1877, Cultul Musulman din România este organizat în patru muftiate. Între cele două războaie mondiale, prin contopire au rămas numai două, iar în 1943, muftiatele din Tulcea şi Constanţa s-au unificat, formând un singur muftiat (centru de cult), cu sediul în Constanţa.

Redacția ZIUA de Constanța îi urează La mulți ani!
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii