Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Peştera ridică o geamie în satul Izvoru Mare (galerie foto)

ro

13 May, 2011 00:35 4851 Marime text
Decupaj_Pestera_Vrabie.jpgPrimarul comunei, Valentin Vrabie, şi-a exprimat speranţa ca astfel locuitorii de religie musulmană care au plecat din sat în ultimii ani să revină la locurile natale

Primăria comunei Peştera construieşte o geamie pentru locuitorii de religie musulmană din localitatea Izvoru Mare.

Comunitatea musulmană din satul Izvoru Mare - comuna Peştera numără în momentul de faţă doar 16 credincioşi, localitatea având în total circa 550 de locuitori. „În satul Izvoru Mare, cu treizeci de ani în urmă era o comunitate importantă de credincioşi musulmani. Exista şi o geamie, care era însă construită din chirpici şi care, la un moment dat, s-a năruit. Intenţia mea este de a convinge credincioşii musulmani să revină la locurile natale, având de acum şi un lăcaş de cult la care să se închine. Din respect pentru trecutul localităţii şi din apreciere pentru prezent, consider că această investiţie se justifică, mai ales că, privind în istoria localităţii, între musulmani şi ortodocşi nu a avut loc niciun incident, niciodată. În comuna noastră, locuitorii, chiar dacă de religii diferite, au trăit în armonie, au convieţuit paşnic şi de aceea şi sătenii de religie musulmană merită să aibă un lăcaş de cult", ne-a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Edilul a precizat că minaretul va avea o înălţime de 16 metri şi va fi construit de către specialişti din Turcia. În Izvoru Mare este în lucru şi biserica ortodoxă. Primarul Vrabie ne-a declarat că intenţionează ca ambele lăcaşuri de cult să fie gata în luna august.

Vor fi construite încă trei cişmele

O altă investiţie importantă pentru comună o reprezintă cele cinci cişmelele construite de primărie între Peştera şi Izvoru Mare, destinate atât locuitorilor şi turiştilor, cât şi adăpării animalelor. Primarul Valentin Vrabie ne-a declarat că investiţia este cu atât mai importantă cu cât, de 200 de ani, pe teritoriul judeţului nu a mai fost construită nicio cişmea nouă, fiind doar reabilitate ocazional cele vechi. Cele cinci cişmele, fianţate de la bugetul local, au fost construite în regie proprie, astfel încât cheltuiala a fost minimă. Încă trei astfel de cişmele vor fi construite şi în localitatea Peştera.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • turcoaica 16 May, 2011 15:12 offf domnule prımar cat va straduıtı sa aducetı turcıı sau maı degraba turcoaıcele in peştera))))))))