Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Saraiu Primăria va avea serviciu de urbanism, fermierii propria asociaţie

ro

20 Feb, 2013 23:27 5188 Marime text
saraiu_Dorinela_Irimia.jpgPrimăria Saraiu organizează în data de 21 martie concurs pentru ocuparea posturilor de secretar şi arhitect-şef. Primarul la primul mandat, Dorinela Irimia, a explicat că prin angajarea celor doi are în vedere înfiinţarea Serviciului de urbanism. Dorinela Irimia speră să reuşească înfiinţarea acestui serviciu în luna martie. Astfel, societatea Eolinvest, interesată să construiască un parc de 167 de turbine eoliene la Saraiu, va putea primi autorizaţie de construire de la primăria localităţii, ceea ce înseamnă că autoritatea locală va avea posibilitatea să atragă bani din autorizaţii la bugetul local.

Iniţiativele primarului Dorinela Irimia nu se opresc aici. Şefa autorităţii locale a propus fermierilor să pună bazele Asociaţiei Crescătorilor de Animale de la Saraiu. Asociaţia va funcţiona într-o clădire a Consiliului Local de la Dulgheru, care va fi dată cu titlu gratuit prin intermediul unui contract de comodat. „Fermierii vor prelua păşunea în folosinţă, vor primi subvenţii, vor putea face achiziţii de utilaje. Aceste asociaţii ale crescătorilor de animale sunt de viitor. Caşcavalul de Saraiu ar putea deveni astfel un brand local", a explicat şefa autorităţii locale. Dorinela Irimia îşi doreşte să dezvolte zona fostului IAS Saraiu. Aici ar putea fi înfiinţată cât de curând o fermă de curcani.

Cum se vor crea 50 de locuri de muncă

Dorinela Irimia a anunţat că vor începe angajările în cadrul societăţii Progres Dezvoltare Servicii SRL, care s-a înfiinţat anul trecut la nivelul Primăriei, pentru gospodărirea comunei. Şefa autorităţii locale va recruta aproximativ 50 de persoane pentru acest serviciu. „Costurile pentru lucrările de gospodărire a comunei vor fi minime, acestea fiind reprezentate doar de valoarea materialelor folosite", a menţionat Dorinela Irimia.

Împrumut pentru acoperirea arieratelor

Primarul de la Saraiu, Dorinela Irimia, a depus la Guvern un proiect ce prevede montarea reţelei de canalizare în localitate, înfiinţarea unui cămin de bătrâni şi asfaltarea a 16 kilometri de drum.

„Dacă reuşim să atragem acest proiect, voi fi extraordinar de mulţumită, întrucât vom termina cu tot ceea ce înseamnă infrastructură la Saraiu. Trebuie însă văzut cum ne vom descurca cu partea de cofinanţare a proiectului", a declarat Dorinela Irimia. Şefa autorităţii locale a explicat că Primăria va face un împrumut la Trezorerie pentru acoperirea arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile). Astfel, autoritatea locală se va putea credita la bancă în vederea cofinanţării proiectului depus de curând la Guvern.

Proiecte pentru Dulgheru

Pentru localitatea Dulgheru se are în vedere în această perioadă reabilitarea parcului şi a bisericii. „Anul trecut am realizat parcul de la Saraiu. Acum vom reabilita şi parcul de la Dulgheru", a menţionat şefa autorităţii locale.

Parcul din faţa Căminului Cultural Saraiu a devenit anul trecut de nerecunoscut. Aici au fost plantate flori, montate bănci şi amenajate foişoare. De asemenea, în parc se ridică semeţ un monument dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, monument ce a fost dezvelit şi sfinţit în urma procesiunii închinate Cuvioasei Parascheva.

Pentru pictura bisericii de la Dulgheru, şefa autorităţii locale a primit în 2012, de la fostul ministru al Culturii, Puiu Haşotti, o primă tranşă de bani, în cuantum de 50.000 de lei. Pentru realizarea picturii, biserica are însă nevoie de 120.000 de euro. Potrivit Dorinelei Irimia, suma de bani face obiectului unui proiect aprobat de fostul ministru al Culturii. Rămâne însă de văzut dacă noul ministru, Daniel Barbu, va finanţa acest obiectiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii