Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (VIII) Costel Cioti a dat lovitura la Europene

ro

09 Mar, 2013 00:00 2183 Marime text
În vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei tenisului de masă.

Campionatele Europene

În 1994, la Paris, A. Filimon şi M. Ştef ocupă locul întâi la dublu mixt, iar A. Manac, alături de Dolezal, obţin medalia de bronz. Medalii şi un an mai târziu, la Haga, unde Larisa Stancu şi A. Manac obţin poziţia a treia la dublu şi pe echipe, în vreme ce A. Filimon devine vicecampion european la dublu băieţi. 1996 este anul Emiliei Ciosu, care, la Bratislava, se clasează de trei ori pe ultima treaptă a podiumului, la dublu mixt, la dublu feminin şi la simplu. Costel Cioti avea să bată acest record doi ani mai târziu, la Norcia, când a ieşit triplu campion european: la simplu, la dublu mixt şi pe echipe. Iar acesta era doar începutul. În acelaşi an, la Eindhoven, A. Manac obţine locul trei pe echipe; în Italia, C. Cioti îşi agaţă la gât patru distincţii: trei de aur şi una de argint; în Germania, la Betzingen, constănţenii obţin locul întâi cu echipa de juniori, cuplul C. Cioti - L. Stancu poziţia a treia la dublu mixt, iar acelaşi Cioti triumfă de trei ori la cadeţi. Rezultate deosebite se obţin şi în anul 2000, la Bratislava, unde echipa formată din Iulia Necula, C. Marin şi Ildâz Ali iese pe locul doi, Iulia Necula devine şi ea vicecampioană la simplu şi la dublu fete, alături de C. Marin. În 2001, la Terni, echipa constănţeană (A. Chirametli, E. Samara, I. Ali) cucereşte iar medalia de argint, iar A. Chirametli încheie concursul pe locul trei la simplu. În ultimii ani, generaţia Elizei Samara, a Iuliei Necula, a Alexandrei Chirametli, a Andreei Mămăligă, a Cristinei Hârâci, a Ioanei Ghemeş, a Irinei Hoza, a Anei-Maria Sebe, a Andreei Filip sau a lui Lucian Munteanu a triumfat de nenumărate ori la Europene, la toate categoriile de vârstă.

Vicecampioane în Cupa Nancy Evans

Şi în competiţia europeană Nancy-Evans echipa Şcolii Sportive nr. 2 Constanţa a avut evoluţii deosebite. În ediţia 1990/1991, a jucat finala, unde a ajuns după victorii cu Tel Aviv (luna octombrie 1990), Surgelati - Verona (noiembrie), Favorosi (Ungaria) - în decembrie şi Slovan Bratislava (martie 1991). Finala a disputat-o în iunie 1991, contra formaţiei Dulmen, din RFG, constănţencele pierzând cu 3-5. Din formaţia Ş.S nr. 2 au făcut parte E. Ciosu, A. Năstase, R. Kiss, D. Şerban şi L. Nicolae.

Sursa foto: Tenis Masă Constanţa
    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii