Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al doilea golgeter al echipei a jucat alături de doi câştigători ai Cupei Campionilor Europeni Farul Tuzla a exportat fotbalişti în Olanda, Norvegia şi Qatar (galerie foto)

ro

31 May, 2013 00:00 6896 Marime text
De 13 ani în fotbalul constănţean, echipa din Tuzla evoluează actualmente sub titulatura CS II Eforie şi joacă la Eforie. Acum opt ani, a câştigat faza judeţeană a Cupei României, iar în 2009 a fost vicecampioana Ligii a IV-a. Sub culorile alb-albastre au jucat şi joacă încă mulţi fotbalişti cu nume, care ascund poveşti frumoase de viaţă şi de gazon.

În momentul de faţă, CS Eforie II (Farul Tuzla) ocupă locul trei în Seria Est a Ligii a V-a constănţene, cu 48 de puncte (+12 la adevăr). În cele 24 de partide susţinute (mai sunt două până la finalul întrecerii), a realizat 14 victorii şi şase egaluri, pierzând doar patru, cu golaverajul 66-47. Din anul 2000, când Farul a fost înfiinţată, la iniţiativa unor foşti şi actuali jucători, echipa a jucat în cele două campionate constănţene, necoborând mai jos de locul cinci la Liga a IV-a. Clasările au fost: sezonul 2000/2001 - locul trei în Divizia Judeţeană; 2001/2002 - locul doi în Divizia Judeţeană, promovând în Divizia D, după barajul cu Valu lui Traian; 2002/2003 - locul cinci la Divizia D; 2003/2004 - locul patru la Divizia D şi vicecampioană a Cupei României, faza pe judeţ; 2004/2005 - locul cinci la Divizia D şi campioană a Cupei. Mai departe a jucat cu echipa de Divizia C Movila Miresei, pierzând cu 0-1; 2005/2006 - locul cinci la Divizia D; 2006/2007 - locul patru la Divizia D; 2007/2008 - locul cinci la Liga a IV-a; 2008/2009 - locul doi la Liga a IV-a (la cinci puncte în spatele lui Oil Terminal); 2009/2010 - locul patru la Liga a IV-a; 2010/2011 - locul cinci la Liga a IV-a (sub titulatura CS II Eforie); 2011/2012 - locul întâi la Liga a V-a.

Au învins Sportul Studenţesc şi Jiul Petroşani

„Băieţii sunt de remarcat pentru evoluţia foarte bună din acest sezon, dar şi din cele trecute, şi pentru dragostea pe care o au pentru Farul, neezitând să contribuie şi cu bani la echipă. Timp de 16 etape, între rundele cinci şi 21, am fost neînvinşi. Din lotul de jucători, 15 sunt din Tuzla, iar zece din Constanţa şi Mangalia, dar care au zece ani de când joacă pentru Farul”, a declarat Ion Florea (40 de ani), omul care le face pe toate la echipă, fiind preşedinte, antrenor, delegat, dar şi jucător (evoluează ca mijlocaş). Cu mult timp în urmă, Florea l-a avut coleg la juniorii echipei din Tuzla pe actualul vice-primar, Taner Reşit. În luna februarie a anului 2008, Farul Tuzla a efectuat un cantonament la Băile Olăneşti, unde a disputat şi trei partide amicale, toate câştigate: 3-1 cu Oltchim Rm. Vâlcea II, 7-0 cu Sportul Studenţesc şi 5-0 cu Jiul Petroşani, ultimele două fiind echipe de juniori republicani.

A ieşit campion cu Dinamo şi a fost golgeterul Diviziei B

De-a lungul anilor, la echipa din Tuzla au evoluat fotbalişti cunoscuţi ori care au prezenţe la eşaloanele superioare, inclusiv la Liga 1. De pildă, atacantul Adrian Slave (cumnatul interpretei Andreea Bănică) a făcut parte din lotul lui Dinamo, ieşind campion al României cu această echipă în sezonul 1989/1990. De asemenea, a jucat şi la Arad, la UTA, fiind golgeterul Diviziei  B. În atacul Farului din Tuzla a evoluat şi George Pitu (fost la Farul Constanţa ori la Altay), iar poarta a fost apărată şi de Ervin Geomadin (care a trecut şi pe la Electrica, Portul, Altay, Callatis, Slobozia), Marius Milanovici (Farul, Altay), George Voicu (Farul juniori, Steaua, Midia, FC Naţional, Electrica, Unirea Alba Iulia, Poiana Câmpina sau Street FC - Anglia). Unul dintre veteranii actuali ai lotului, Daniel Iosif (42 de ani), a jucat şi la Callatis Mangalia, unde i-a avut coechipieri, printre alţii, în sezonul 1990/1991, pe foştii fundaşi ai Stelei Bumbescu şi Bărbulescu, doi dintre componenţii echipei de aur care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. Jocuri la Farul Tuzla, ca mijlocaş central, a avut şi Alexandru Luchici, în prezent vicepreşedinte executiv la ACS Callatis 2012 Mangalia.  

Căpitan - un inginer de construcţii navale

Echipa actuală are o medie de vârstă destul de ridicată, însă aceasta nu e un impediment pentru victoriile de pe teren. Este adevărat, anii le-au luat din viteză „bătrâneilor” Tuzlei, însă ştiinţa jocului nu au avut cum să le-o răpească. Cel mai bătrân jucător este atacantul Vasile Aldea (de 44 de ani), fiind urmat, în ordine, de Daniel Iosif (42 de ani, mijlocaş - atacant), Constantin Cocu (42 de ani, fundaş), Muzeir Temerbec (40 de ani, fundaş - mijlocaş), Ion Florea (40 de ani, mijlocaş), Marian Nişcoveanu (36 de ani, fundaş), Cristian Proca (35 de ani, fundaş - mijlocaş), Sunay Abdula (33 de ani - mijlocaş), Ionuţ Cioacă (32 de ani - atacant), Ionuţ Rusu (32 de ani - fundaş), George Lungu (31 de ani - mijlocaş), Eduard Leuca (31 de ani - fundaş), Eugen Vlăduţ (29 de ani - fundaş), Ionuţ Balotă (28 de ani - portar), Florin Lupu (27 de ani - fundaş), Lucian Caragicu (27 de ani - mijlocaş), Cătălin Mircea (27 de ani - mijlocaş), Alexandru Grăjdan (26 de ani - fundaş), Ionuţ Budeanu (25 de ani - portar), Cristian Costea (22 de ani - mijlocaş) şi Ezghiur Aşim (21 de ani - mijlocaş). Golgeterul echipei este Cătălin Mircea, cu 12 reuşite, urmat pe podium de Iosif şi Veleanovici, care au punctat de câte nouă ori. Tunarul echipei din sezonul trecut a fost Cristian Florea, un fotbalist de 30 de ani (mijlocaş - atacant), care a punctat de 28 de ori în ediţia 2011/2012, însă, în luna decembrie, a plecat în Qatar, el fiind inginer construcţii nave. Florea a fost căpitanul obişnuit al echipei, iar după plecarea sa banderola a trecut pe braţul lui Mircea.

Un subofiţer păzeşte mijlocul terenului

Cristian Florea nu este însă singurul fotbalist care s-a despărţit de echipa din Tuzla, părăsind România. Alţi cinci jucători au urmat calea străinătăţii. Sudorii Taner Ziadin (41 de ani - fundaş) şi Cristian Lungu (33 de ani - fundaş) au ajuns în Olanda, respectiv Norvegia. Erdal Şemşedin (27 de ani - fundaş / electrician navă), Elvis Sandu (25 de ani - fundaş / barman pe vas de crozieră) şi Cornel Veleanovici (25 de ani - atacant / bucătar pe vas de croazieră) au plecat pe mare. Toţi sunt absolvenţi ai Universităţii Maritime Constanţa. Cei rămaşi în lot au fel de fel de meserii: agent imobiliar - Aldea, agent de vânzări - Iosif, Florea, Rusu, şef manevră - Temerbec, designer în construcţii - Nişcoveanu, Abdula, administrator firmă - Proca, Balota, Caragicu, şofer - Cioacă, subofiţer - Lungu, inspector calitate - Vlăduţ, director de vânzări - Lupu, agent curier - Mircea, electrician auto - Grăjdan, mecanic - Budeanu, reprezentant vânzări - Leuca şi faianţar mozaicar - Cocu. Costea şi Aşim sunt încă studenţi, la UMC. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • resit taner 02 Jun, 2013 12:12 baieti e timpul sa mai lasam tineretul stiu ca i greu dar trb sa ne obisnuim
  • Maka 01 Jun, 2013 10:54 Nu exista alta echipa mai frumoasa decat Farul Tuzla ! Forever love !!! Forever in my heart !!!
  • Proca Cristian 31 May, 2013 12:33 Un spirit,O emblema,O echipa ca-n povesti !