Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiul „A. D. Xenopol” ajunge la Constanţa Profesorul Costel Coroban, apreciat pentru lucrarea „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene”

ro

01 May, 2013 00:00 3641 Marime text
Banca Naţională a României a găzduit „Simpozionul de istorie bancară Cristian Popişteanu” aflat la cea de-a 21-a ediţie.

Tema discuţiilor a reprezentat-o „Aurul în istoria Băncilor Centrale”, iar discuţiile deosebit de interesante şi inedite, deschise de guvernatorul Băncii Naţionale, Acad. Mugur Isărescu, referitoare la trecutul omenirii şi metalele preţioase, la relaţia dintre Nicolae Ceauşescu şi rezervele de aur ale ţării, şi printre altele şi la viitorul aurului ca etalon financiar, au fost susţinute de importanţi economişti şi istorici. A doua secţiune a simpozionului a reprezentat-o acordarea premiilor pentru cele mai distinse publicaţii istorice pentru anul 2012 de către Fundaţia Băncii Naţionale şi Fundaţia culturală „Magazin Istoric”, premii care au o tradiţie lungă, reprezentând o recunoaştere specială şi totodată o încurajare pentru continuarea excelenţei în cercetare. Premiul „A. D. Xenopol” a fost oferit istoricului Costel Coroban pentru lucrarea „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene”. Acesta este profesor la Cambridge School Constanţa şi cercetător asociat la Universitatea „Valahia” Târgovişte sub îndrumarea prof.univ.dr. Silviu Miloiu. De remarcat că acesta este al doilea premiu obţinut de istoricul constănţean pentru lucrarea menţionată, primul fiind oferit de Arhivele Naţionale ale României. Lucrarea, bucurându-se de o prefaţă semnată de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a fost lansat în cursul anului trecut în capitală şi detaliază experienţa trăită de un grup de infirmiere şi doctoriţe scoţiene care au acţionat în partea de est a României în timpul Primului Război Mondial. Printre alte detalii, lucrarea conţine prima atestare „obiectivă” a retragerii din Dobrogea din iarna lui 1916.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii