Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre Cetăţenia europeană, la Facultatea de Drept a Universităţii Ovidius

ro

09 Mar, 2013 00:00 866 Marime text
În cadrul manifestărilor ştiinţifice ale Departamentului de Ştiinţe Administrative şi Sociale, recent, la Facultatea de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie din cadrul Universităţii Ovidius, sub genericul „100 de minute de dialog”, a avut loc dezbaterea cu tema „Cât mai europeni cu putinţă. Să reunim economia, solidaritatea şi democraţia”.

Cadrele didactice ale celor două departamente, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Civice Constanţa, studenţi ai specializărilor facultăţii au adus în discuţie aspecte variate şi de actualitate, precum cât de europeni ne simţim noi, ca cetăţeni români în contextul geopolitic. Ce înseamnă de fapt să fii cetăţean European? Îşi cunosc aceşti cetăţeni drepturile? Dar obligaţiile? Cine ar trebui să se implice mai mult pentru ca lucrurile să se schimbe?
Discuţiile (pro şi contra unei cetăţenii europene) au arătat faptul că o parte a celor prezenţi la dezbatere s-au simţit cetăţeni europeni până în urmă cu câteva săptămâni. Schimbările atitudinale ale statelor membre au dus la o reacţie negativă din partea cetăţenilor români. Cu toate acestea, există o relaţie de interdependenţă între gradul în care resimţim această cetăţenie europeană şi nivelul de dezvoltare economică a ţării al cărei cetăţean este acea persoană. Situarea în spaţiul geografic european ne demonstrează în mod categoric apartenenţa la Uniune. În cadrul dezbaterii, au fost identificate probleme (şi corelativ soluţii) nou apărute în acest context european, precum criminalitatea trans-europeană. Fără îndoială că este necesară o implicare mai mare a societăţii civile (în mod individual sau organizat) în soluţionarea barierelor care se ridică în acest moment. Ampla dezbatere a Facultăţii de Drept, ştiinţe Administrative şi Sociologie, derulată pe parcursul celor „100 de minute de dialog”, a arătat cât de complex este acest domeniu.
Următoarea temă din cadrul acestui ciclu de dezbateri este problema regionalizării, acţiunea fiind programată pe data de 20 martie, de la ora 11.00. Este vorba despre o temă de actualitate asupra căreia şcoala de Drept şi ştiinţe administrative de la Constanţa trebuie să se pronunţe. Participanţii la cele două dezbateri vor redacta articole pe aceste teme, urmând a fi publicate în Analele Universităţii Ovidius, Seria Drept şi ştiinţe Administrative.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii