Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 17 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. Octavian Buda, președintele Societății Române de Istoria Medicinei

ro

17 Jul, 2025 10:20 215 Marime text
Prof. univ. dr. Octavian Buda, sursa foto: UOC

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), la propunerea Facultății de Medicină, decernează astăzi, 17 iulie 2025, titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. Octavian Buda, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, președintele în exercițiu al Societății Române de Istoria Medicinei, o personalitate recunoscută a medicinei și culturii academice românești și europene.


Cine este Prof. univ. dr. Octavian Ioan Buda
           
Prof. univ. dr. Octavian Ioan Buda este medic primar psihiatru, doctor în științe medicale și profesor titular al Catedrei de Istoria Medicinei și Cultură Medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Predă, de asemenea, Patografie Culturală, Filosofie și Psihiatrie la Universitatea din București.

Potrivit unui comunicatpus la dispoziție de UOC, este absolvent al Facultății de Medicină – UMF „Carol Davila” (1992) și al Facultății de Filosofie a Universității din București (1997).

A obținut titlul de doctor în științe medicale în 2002, cu o teză dedicată criteriologiei psihiatriei judiciare. Și-a aprofundat studiile în Germania, ca bursier al Fundației Volkswagen la Universitatea Liberă din Berlin, iar cariera sa internațională a fost consolidată prin stagii de cercetare și cooperare academică în cadrul unor universități prestigioase din Marea Britanie – Oxford Brookes, Liverpool, Birmingham – și din Germania – Freiburg, Ulm și Köln.


Este președintele Societății Române de Istoria Medicinei și membru al mai multor societăți academice prestigioase


Între 2015 și 2017 a fost președintele Asociației Europene de Istorie a Medicinei EAHMH, fiind primul reprezentant al Europei de Est ales în această funcție. În prezent, este președintele Societății Române de Istoria Medicinei și membru al mai multor societăți academice prestigioase, inclusiv Academia Europaea, Academia de Științe Medicale și A.O.Ș.R, a mai punctat sursa citată. 

Este autorul a numeroase cărți și articole științifice, publicate în țară și în străinătate, și membru în colective editoriale ale unor reviste de profil, precum Medical History Journal (Cambridge), Rechtsmedizin – Revista Germană de Medicină Legală, Revista Română de Medicină Legală (RJLM) și Noesis, publicația oficială a Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.


Activitatea sa a fost recompensată cu importante premii internaționale

Prin activitatea sa științifică și didactică, reflectată în cărţile sale de autor, amplu recenzate şi premiate și în peste 200 de articole publicate în țară și în străinătate, prof. univ. dr. Octavian Buda a susținut constant cercetarea în domeniul istoriei medicinei din Dobrogea. A prezentat lucrări în cadrul a trei conferințe naționale organizate la Constanța, evenimente la care au participat prestigioși invitați internaționali.


Activitatea sa a fost recompensată cu importante premii internaționale, dintre care amintim: Young Investigator Award al Asociației Internaționale de Științe Medico-legale (IAFS) – Tokyo, 1996; Premiul Societății Germane de Medicină Legală – Essen, 2000; precum și două premii ale Societății Internaționale de Istoria Medicinei (ISHM) – la Barcelona (2011) și la Tbilisi (2014). În 2021 a primit Premiul „Victor Babeş” al Academiei Române pentru cartea de unic autor „Autopsii medico-istorice” iar în 2024, Colegiul Medicilor din România i-a acordat Premiul „Vasile Voiculescu” pentru întreaga sa carieră culturală şi medicală. În 2025 a primit Premiul Fundației Magazin Istoric pentru volumul „Privirea lui Thanatos”, apărut la Editura Polirom şi tot acelaşi volum a fost nominalizat la premiul special al Uniunii Scriitorilor din România în acest an.


Citește și:

Plângeri la Universitatea „Ovidius” ConstanțaMai mulți absolvenți de la Facultatea de Psihologie, șansă ratată de înscriere la master în București. Ce spune rectorul


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii