Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie să faci de Sfântul Ştefan pentru a-i ajuta pe cei bolnavi

ro

27 Dec, 2016 00:00 4149 Marime text
Sfântul Ștefan este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. În limbă greacă, Ștefan înseamnă „coroană” și se referă atât la râvna de care a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Hristos, cât și la faptul că este primul dintr-un nesfârșit șir de martiri din lumea creștină.
 
În jurul acestei importante sărbători, există mai multe tradiţii. O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care îl înfățișează pe acest martir, deoarece îi ajută pe creștinii cu probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alţi oameni. Potrivit unui alt obicei, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, în această zi e bine să se dăruiască o candelă nouă, aprinsă.
 
Conform unei alte credinţe din bătrâni, în ziua praznicului nu este bine să pornim la drum, căci deplasările în zone montane şi în locuri izolate, făcute în această zi, îi pun călătorului viața în pericol. De asemenea, se spune că nu este bine să te cerţi sau să te porţi urât cu cineva astăzi.
 
În Muntenia, în anumite zone, se coc Pâinicile lui Ștefan, din aluat de cozonac, sau mucenici cu miere, care se sfințesc la biserică, apoi se împart copiilor săraci, ele amintind de pietrele cu care a fost ucis sfântul. În Bucovina, tradiţia spune că este rândul finilor să meargă în vizită la naşi, cu daruri şi preparate gustoase.
 
Astăzi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan.
 
Urări şi mesaje de Sfântul Ştefan
 
Un gând bun şi-o sărutare/ Azi la ceas de-aniversare/ Sfântul Ştefan să vă ocrotească/ Visele să vă-mplineasca!/ La mulţi ani, Ştefan!
 
Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul ciocârliei și la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori! La mulţi ani, Ştefan!
 
Visele și speranțele de azi să devina realitate, orice cădere un pas înainte, gândul bun și fericirea să te însoțească mereu! La Mulți Ani, Ştefan!
 
Îţi urez din tot sufletul noroc, să îţi găseşti pacea şi fericirea, să nu verşi nicio lacrimă şi să trăieşti fiecare clipă astfel încât să nu regreţi nicio secundă trecută! Cele mai bune urări de la mine. La mulţi ani, Ştefan!
 
Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. Îți doresc multă sănătate și toate dorințele să ți se împlinească! La mulți ani, Ştefan!
 
Să ai puterea să faci lumea mai bună şi să-i faci fericiţi pe toţi din jurul tău cu bunătatea, dragostea şi frumuseţea sufletului tău! La mulţi ani, dragul meu Ştefan!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii