Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât costă brazii naturali, artificiali sau la ghiveci De unde pot achiziţiona constănţenii simbolul Crăciunului (galerie foto)

ro

17 Dec, 2013 00:00 9124 Marime text
Cu doar câteva zile înaintea Crăciunului, pieţele constănţene au fost „invadate” de brazi. De toate dimensiunile şi formele, brazii au atras imediat privirea cumpărătorilor, care s-au grăbit să afle şi cât costă minunea verde pe care o vor aduce acasă. Ieri, în Piaţa Tomis III din Constanţa, un brad putea fi cumpărat la preţuri situate între 75 şi 200 de lei.
 
De asemenea, şi marile magazine din municipiu au pus deja la bătaie brazi verzi. La Bricostore, un brad Normandia, cu o înălţime de 1,75-2,20 metri, costă 80 de lei, potrivit catalogului magazinului. La acelaşi centru comercial, un brad alb de 1,8 metri costă 180 de lei, în timp ce bradul artificial „Canadian” costă 50 de lei şi are o înălţime de 1,8 metri. La Metro, un brad artificial costă între 99 şi 549 de lei, în funcţie de mărime, precum şi de materialul folosit la confecţionare. Şi magazinele online au postat oferte cu brazi de Crăciun. Un brad natural de 1,8-2,1 metri costă la brazicraciun.com 195 de lei. Unul de 3 metri ajunge la 297 de lei. Cei care vor cumpăra brazi, în funcţie de modelul ales, vor primi fie câte o acadea de pom şi o căciulă de Moş Crăciun, fie o sticlă de vin şi o căciulă de Moş Crăciun. Un alt magazin online - http://www.shopmania.ro vinde brazi la preţuri cuprinse între 69 şi 550 de lei. Spre exemplu, pentru un brad de 1,8 metri veţi scoate din buzunare 69 de lei, iar în plus veţi primi drept cadou un set de 140 de leduri. Ceva mai scump - 550 de lei - costă un brad de 2,4 metri de fibră optică şi leduri multicolore.
 
Brazi la ghiveci
 

Brazii care, după sărbători, vor putea fi plantaţi în curte sunt mai scumpi. Un brad la ghiveci cu o înălţime de 2 metri costă 435 de lei. Brazii artificiali sunt pe lista multor români de sărbători. Un brad la ghiveci, mai mic, de 1,4-1,6 metri poate fi cumpărat cu 229 de lei, fără TVA, potrivit parcuri.ro.
 
Cum a apărut tradiţia de a împodobi bradul?
 
Potrivit Descoperă.ro, bradul în tradiţia românească apare în mai multe momente cheie, la nuntă, la ceremonii de înmormântare şi la Crăciun, ipostază în care este cel mai popular în prezent. Obiceiul a fost inspirat din ţările occidentale, cel mai probabil din Germania sau din ţările nordice.
 
În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit unul dintre cele mai iubite obiceiuri atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Pomul de Crăciun se împodobeşte în Ajunul Crăciunului şi a devenit un simbol universal, iar în zilele noastre este înălţat şi decorat de oameni de orice religie, indiferent de clima ţării.
 
Puţină istorie
 
Istoria Bradului de Crăciun pare să fi început undeva prin secolul al VII-lea, când un călugăr de la Crediton, Devonshire, a plecat în Germania pentru a preda Cuvântul lui Dumnezeu. El a făcut multe lucruri bune acolo şi a petrecut mult timp în Turingia, o zonă care avea să devină în timp leagănul Industriei decoraţiilor de Crăciun. Legenda spune că el a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a descrie Sfânta Treime a lui Dumnezeu: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Oamenii au început să-l venereze şi să-l considere Arborele lui Dumnezeu. Prin secolul al XXII-lea, bradul a început să fie spânzurat, cu susul în jos, de plafoanele caselor, în perioada de Crăciun din Europa Centrală, ca un simbol al creştinismului. Bradul a fost decorat prima data la Riga, în Letonia, în anul 1510 de către Luther King, care a ornat cu lumânări un mic brad de Crăciun, după ce într-o seară a văzut un brad nins care sclipea la lumina lunii.

Au urmat perioade în care bradul a lipsit şi apoi a apărut în casele oamenilor, iar în timpul războaielor acesta a fost interzis pentru a fi tăiat pentru decor. Chiar şi aşa, pentru a ridica moralul oamenilor, pomi mari de Crăciun au fost ridicaţi în oraşe, în locuri publice. De prin 1960 au început să apară schimbări şi bradul a început să fie împodobit după idei moderniste, cu globuri de sticlă şi lumini. În următorii ani au apărut şi brazii artificiali în mai multe modele şi culori (inclusiv argintii), au apărut spray-uri pentru brazi şi tot felul de ornamente din ce în ce mai interesante.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii