Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Suedia Brazii de Crăciun,oferiți peștilor pentru protejarea mediului

ro

14 Jan, 2024 17:25 909 Marime text 
  • Zeci de brazi de Crăciun colectaţi după perioada sărbătorilor de iarnă sunt reciclaţi în apele îngheţate din Stockholm în beneficiul speciilor acvatice sălbatice care trăiesc în arhipelagul suedez, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Activiştii de mediu au salutat iniţiativa unei asociaţii naţionale de pescari care contribuie la reechilibrarea ecosistemului periclitat în urma activităţilor umane.

În urmă cu câteva zile, aceşti brazi se aflau în casele familiilor suedeze. După trecerea sărbătorilor de iarnă, ei sunt ataşaţi de pietre şi aruncaţi din barcă într-un lac dintr-o zonă industrială a capitalei suedeze.

„În jurul nostru sunt o mulţime de construcţii, multe ambarcaţiuni care trec pe aici", a explicat pentru AFP Malin Kjellin, manager de proiect în cadrul asociaţiei suedeze de pescuit Sportfiskarna. "Vegetaţia necesară pentru ca peştii să depună icre a dispărut, aşa că aceasta este o modalitate de a înlocui ceea ce s-a pierdut", a explicat ea.


Din 2016, în fiecare an, asociaţia a colectat brazi de la persoane fizice după perioada Crăciunului. Peste o mie de copaci au fost deja amplasaţi în diferite zone ale arhipelagului.

Fiecare brad, cu ramurile şi cu acele sale, „este ideal ca peştii să îşi depună icrele şi, de asemenea, pentru care cei mici să se ascundă", a adăugat ea.

În imaginile video subacvatice, filmate în apropierea copacilor scufundaţi în anii precedenţi, se pot vedea grupuri de peştişori cuibăriţi între ramuri.

„Observăm că funcţionează cu adevărat", a declarat bucuroasă Yvonne Blomback, manager de proiect în cadrul WWF.

„Aceşti peşti sunt foarte importanţi deoarece participă la lanţul trofic care ajută la reglarea algelor. Sunt o problemă reală în Marea Baltică din cauza fertilizării terenurilor agricole şi a scurgerilor rezultate în mare", a explicat ea.

„De la sfârşitul secolului al XIX-lea, mlaştinile de lângă coaste au fost transformate în câmpuri, cu toate că erau un habitat foarte important pentru peşti, iar de atunci ei au avut mari probleme de supravieţuire", a spus Blomback.


Data de 13 ianuarie marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă în ţara scandinavă şi este ziua în care oamenii îşi aruncă brazii de Crăciun.

„Aici, în Suedia, oferim o identitate reală brazilor de Crăciun; îi alegem cu grijă, îi aducem în casă şi trăim cu ei", a spus Camilla Hallstrom, o locuitoare din o Stockholm în vârstă de 63 de ani, care a aruncat sâmbătă un mic molid la un punct de colectare amenajat în acest scop. Ea a adăugat că "este minunat să ai soluţii ecologice, astfel încât ei (brazii, n.r.) să continue să servească" unui scop.


Iniţiativa s-a extins în alte regiuni suedeze. "Sper că mai mulţi oameni vor începe, persoanele particulare pot face asta şi singure", a sugerat Malin

Citește și
Vladimir Putin nu mai ține cont de sărbători. În ajunului Crăciunului pe rit vechi a transmis un mesaj războinic
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii