Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Palaz şi Gheorghiţă au împiedicat CJC să monopolizeze abuziv construcţiile din judeţ

ro

18 Sep, 2010 16:58 1118 Marime text
Prefectul judeţului Constanţa şi consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă au reuşit anularea, în contencios administrativ, a Hotărârii nr. 362 prin care primarii trebuie să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire

În luna octombrie a anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa aproba Hotărârea nr. 362 privind adoptarea procedurii de avizare de către structurile de specialitate constituite în cadrul CJC a docu-mentaţiilor pentru emiterea certificatelor şi autorizaţiilor de construire de către primarilor comunelor din judeţ „pentru toate categoriile de construcţii, altele decât locuinţele individuale şi anexele gospodăreşti" de pe teritoriul administrativ al localităţii. Deci atât în intravilan, cât şi în extravilan. Consilierul judeţean PDL Adrian Gheorghiţă şi reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Claudiu Palaz, atrăgeau atenţia, la vremea respectivă, asupra faptului că hotărârea Consiliului Judeţean este o formă de monopol, considerând-o „profund nelegală" şi asta pentru că ea încalcă dispoziţiile exprese ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii aşa cum a fost ea modificată de Legea 261/2009.

Deşi, iniţial, au existat două acţiuni prin care prefectul Claudiu Palaz şi consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă au cerut anularea acestei hotărâri, ulterior ele s-au conexat, având acelaşi obiect. Demersul celor doi a avut câştig de cauză, căci Tribunalul Constanţa a anulat, pe 16 septembrie 2010, în instanţa de contencios administrativ, hotărârea nr. 362 adoptată de Consiliul Judeţean Constanţa.

„Hotărârea CJC încălca legea şi principiul descentralizării"

Despre decizia instanţei, democrat liberalul Adrian Gheorghiţă, care a fost, aşa cum am precizat, reclamant în dosar alături de prefectul Palaz, a declarat că este binevenită, întrucât „hotărârea emisă de CJC încălca atât legea în vigoare, cât şi principiul descentralizării". „Ceea ce s-a intenţionat, de fapt, a fost o încercare din partea Consiliului Judeţean de a acapara construcţiile din judeţ şi asta deoarece cu puţin timp înainte de adoptarea acestei hotărâri Legea 50 a fost modificată. Or, tocmai pentru că pierduse monopolul asupra investiţiilor din judeţ, CJC a vrut să oblige primăriile să ceară aviz pentru emiterea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construcţie", a adăugat Gheorghiţă, cel care, în octombrie 2009, sublinia un aspect esenţial, anume acela că administraţiile judeţene şi implicit CJC pier-duseră, odată cu intrarea în vigoare a Legii 261, dreptul de a emite avize în extravilanul comunelor. Amintim aici că Hotărârea 362/2009 a CJC se referea la toate localităţile din judeţ, fără nicio diferenţiere, şi asta în pofida faptului că unele administraţii locale aveau deja structuri de specialitate în domeniul urbanistic, aspect despre care, însă, nu era menţionat nimic în document. Altfel spus, instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu vroia să aibă drept de „viaţă şi de moarte" asupra construcţiilor din comunele constănţene, pentru ca nu cumva vreo construcţie, „alta decât o locuinţă individuală sau o anexă gospodărească", să se înalţe fără voia mai marilor judeţeni.

Nu mai puţin important este faptul că, potrivit explicaţiilor lui Adrian Gheorghiţă, interesul primordial al CJC în acest context ar fi parcurile eoliene, având în vedere că judeţul Constanţa a devenit un pion important pe harta investitorilor în acest tip de energie.

Hotărârea instanţei nu este, însă, definitivă şi irevocabilă, existând posibilitatea recursului.

„O gură de oxigen pentru administraţiile locale"


La rândul său, prefectul Claudiu Palaz a afirmat că, deşi nu e definitivă şi irevocabilă, decizia instanţei „este un pas important pentru autonomia administraţiilor publice locale, pentru descentralizare". El a specificat că faptul că primarii de comune nu vor fi obligaţi să solicite CJC-ului aviz pentru emiterea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construcţie nu poate fi decât un lucru bun pentru ei, deoarece în acest fel „primăriile vor încasa taxele aferente acestor construcţii, taxe care le sunt atât de necesare". „Această acţiune a fost făcută pentru a da o gură de oxigen administraţiilor locale", a remarcat prefectul.

Claudiu Palaz a amintit în acest context adresa cu numărul 16.302 din 18 august 2010 pe care Consiliul Judeţean a trimis-o primăriilor constănţene, adresă prin care Nicuşor Constantinescu avertiza primarii că riscă să nu mai primească fonduri din partea CJC dacă nu respectă legislaţia privind emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire la nivelul administraţiilor publice locale. Interesant e, însă, că în adresa respectivă se menţiona că „în vederea asigurării nivelului de competenţă tehnică în domeniul autorizării se poate institui pe întreg parcursul procedurii de autorizare un parteneriat tehnic între consiliile judeţene - prin structurile de specialitate constituite la nivelul acestora şi autorităţile locale", printre altele, pentru „avizarea documen-taţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism, întocmirea şi eliberarea certificatelor de urbanism şi întocmi-rea şi eliberarea autorizaţiei de construire/desfiinţare, emiterea avizului structurii de specialitate din cadrul consiliului judeţean pentru toate categoriile de construcţii, altele decât locuinţele şi anexele gospodăreşti ale acestora". Curios e că această adresă a fost trimisă în condiţiile în care Hotărârea 362/2009 nici măcar nu produce efecte din momentul în care ea a fost atacată. Legat de acest document, Palaz a declarat că îl simte ca pe „o ameninţare" din partea lui Nicuşor Constantinescu la adresa primarilor şi că speră ca aceştia din urmă să procedeze conform legii. Iar în acest caz ar fi vorba despre Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii aşa cum a fost ea modificată de Legea 261/2009.

www.cugetliber.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii